Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Finansminister Mikael Damberg under en pressträff om åtgärder för att motverka brister i folkbokföringen. Bild: Marcus Gustafsson/TT
Finansminister Mikael Damberg under en pressträff om åtgärder för att motverka brister i folkbokföringen. Bild: Marcus Gustafsson/TT

Plötslig klarsynthet om register

Det är fullkomligt obegripligt att allt detta inte har varit möjligt tidigare

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

Replik. Apropå artikeln ”Brister i folkbokföringen ska åtgärdas”, 19/3.

I artikeln på sidan 18 i HP den 19 mars framgår det hur naiva svenska politiker har varit de senaste femtio åren. Men nu ska minsann den nye finansministern Mikael Damberg sätta ner foten och få ordning på landet.

"Våra register ska inte kunna användas för att upprätthålla ett skuggsamhälle. Man ska åtgärda brister i den nuvarande folkbokföringen. Id-kontrollerna ska skärpas för personer som flyttar till Sverige. Skatteverket ska få göra fler kontrollbesök i hemmet. Det måste vara ordning och reda i registren," slår Damberg fast.

Han fortsätter med att konstatera att "Staten måste ta tillbaka kontrollen över välfärden. Med de fel som funnits i folkbokföringen har det gått att utnyttja välfärdssystemen, men även möjligheter för organiserad brottslighet att genomföra penningtvätt, svartjobb, skattebrott och bedrägerier. Detta är naturligtvis oacceptabelt, hålen måste täppas till", menar Damberg.

"Man ska kunna kontrollera nyinflyttade personers biometriska uppgifter. Dessutom ska personen infinna sig hos skatteverket för identitetskontroll". Detta är verkligen en tung åtgärd som gör intrång i en persons integritet och hade det kommit från andra sidan hade det säkert kallats för avskyvärt.

Regeringen ska vidare "stärka åtgärderna om en person folkbokför sig på en adress där någon annan redan bor". Slutligen vill regeringen "slopa möjligheten att kunna bli folkbokförd utan känd hemvist". Det är fullkomligt obegripligt att allt detta inte har varit möjligt tidigare, men nu ska Damberg ordna det på fyra månader.

Alla har ju kunnat läsa massvis av artiklar om att många personer har varit folkbokförda på samma adress, ibland 50–60 stycken. Socialdemokraterna har haft sju år på sig att rätta till allt det här men har inte gjort någonting?

Varför nu denna plötsliga klarsynthet?

Elston Gunn