Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

S har lämnat in ett förslag om att Region Halland ska införa fritt resande med kollektivtrafiken för ungdomar till och med 19 år under sommarlovet.  Bild: Roger Larsson
S har lämnat in ett förslag om att Region Halland ska införa fritt resande med kollektivtrafiken för ungdomar till och med 19 år under sommarlovet. Bild: Roger Larsson

Plånboken ska inte stå i vägen för sommarjobbet

Viktigt att ta ett första steg mot fri kollektivtrafik för ungdomar.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

Medan många av oss njuter av semestertider har andra precis börjat sitt första sommarjobb. Ett första steg ut i vuxenvärlden där man får växa, tjäna egna pengar och lära känna nya människor. Att ha något på CV:t när man sedan söker det där första jobbet som vuxen spelar roll.

Men att ta sig till sommarjobb, möta vänner eller resa till olika aktiviteter är inte en självklarhet för alla ungdomar. Många är beroende av sina föräldrar och föräldrarnas ekonomi för att kunna ta sig runt. Det vill vi socialdemokrater ändra på.

Därför har vi nyligen lämnat in ett förslag om att Region Halland ska införa fritt resande med kollektivtrafiken för ungdomar till och med 19 år under sommarlovet. Det är ett första steg mot vårt vallöfte att införa fri kollektivtrafik för unga. Förslaget har funnits med i flera av våra tidigare budgetförslag för Region Halland men röstats ner av den moderatledda majoriteten. Nu får de en ny chans att tillsammans med oss stå upp för jämlikhet bland unga och öka klimatsmart resande.

Buss- och tågåkandet har minskat under pandemin. Det går nu åt rätt håll men det är viktigt att fortsätta uppmuntra till resor som är bättre för klimatet. Om man åker med kollektivtrafiken till sommarjobbet ökar chansen att man fortsätter jobbpendla när man är äldre. Transporter är den största utsläppsboven i Halland. Vårt beroende av fossila bränslen är ett hot både mot klimatet och vår säkerhet. Att inte satsa på nästa generation nu kommer att kosta längre fram.

Den psykiska ohälsan bland barn och unga är stor och det finns inga tecken på att den minskar. Att stoppa isolering och ensamhet är viktigt för att bryta trenden, tillsammans med möjligheten att ta ett sommarjobb, tjäna egna pengar och få växa som person. Allt detta kräver ofta ett resande och kostnaden för ett busskort är ibland ett hinder. Därför är det viktigt att nu ta ett första steg mot fri kollektivtrafik för ungdomar. Det gäller oavsett funktionsförmåga, därför är det viktigt att ungdomar i behov av färdtjänst inte exkluderas.

Halland byggs av en starkare välfärd där jämlikhet och klimat går hand i hand.

Per Stané Persson (S)

vice ordförande regionstyrelsens tillväxtutskott

Therese Stoltz (S)

ledamot regionstyrelsens tillväxtutskott