Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Pensionärerna har inga vänner på någon sida

Replik

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

Replik

Svar till Jan Claesson, 14/3

Helt enig med Jan Claesson att det inte bara var S som stod bakom rovdriften på pensionärernas pengar. De 245 miljarder som på GP:s förslag överfördes från AP-fonderna 1999-2001, möttes med ”stående ovationer” från borgarnas sida. För att inte tala om Alliansens jobbskatteavdrag 2007 – som ledde till ”pensionärsskatten”, det vill säga att pensionärer fick betala högre skatt på pension än på motsvarande lön.

Men det är ingen tvekan om att sossarna har varit "jaktledare" på pensionärernas pengar. Sverige inrättade som föregångsland redan 1748 världens äldsta tjänstepension. Ett försörjningsstöd åt gamla, orkeslösa sjömän samt omkomna sjömäns änkor och oförsörjda barn, obligatoriskt finansierat av skeppsredarna och ombordanställda sjömän. Det gick i graven 1989 och de enorma belopp som fonderats ”överfördes” till RFV.

Sedan har vi sett en rad ”reformer” som skjutit pensionerna i sank, inklusive de frivilliga änke- och pupillkassorna, som på 1950-talet övertogs av Försäkringskassan och att de omfattande reservfonderna ”överfördes” mot de frivilliga spararnas arga protester till staten.

1986 fick vi ”väskryckarskatten”, där regeringen konfiskerade 17 miljarder av SPP:s och andra kollektiva tjänste- eller privata p-försäkringars reservfonder – en utlovad ”engångsskatt” – som året därpå döptes om till ”avkastningsskatt på penninginstituten” – med en permanent skatt på 20%.

Från 1988 belastades även lönedelar över 7,5 basbelopp med premieavgift, utan att ge någon pensionsförmån. Premieintäkterna tillfaller statsbudgeten.

I början av 90-talet Mundebos ändringarna av försäkringsvillkor och bolagsordning för SPP, för att ändra kopplingarna mot KPI – med minskade pensioner.

Nej Jan Claesson, pensionärerna har inga vänner på någondera sidan.

Boggy