Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Horns rev utanför Esbjerg, Danmark. Bild: Lars Skaaning
Horns rev utanför Esbjerg, Danmark. Bild: Lars Skaaning

Påstående om vindkraft kräver säkerställd forskning

Studier från USA tyder på att orkanen Harvey 2017 kunde ha varit mindre kraftfull om det hade funnits vindkraftverk i Mexikanska golfen, menar skribenten.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

Replik. Apropå insändaren ”Låt inte Öresundsbron bli exempel för havsbaserad vindkraft”, 31/5.

Ove Björklund tror sig kämpa på för god livsmiljö i Hylte. Synd att han inte har vederhäftiga argument. Det håller inte med tro på goda feers trollspön.

Rätt information om Eigil Kaas & Co är att vindkraftsparkerna Horns Rev 1, 2 och 3, under rätt vindförhållanden, kan ha minskat vinden i Esbjergområdet med möjligen upp till 10 procent. Positivt för sandflykten om det nu vore sant.

Studier från USA tyder också på att orkanen Harvey, som drabbade landet 2017, kunde ha varit mindre kraftfull om det hade funnits vindkraftverk i Mexikanska golfen.

Eigil Kaas säger att det inte finns full enighet om studierna. Beror på mätmetoder som inte håller för att vara vetenskapligt relevanta. Därmed föll det platt.

Det är som med Ove Björklunds övriga påståenden om alla andra negativa konsekvenser med grundvattennivåer, torka, insektsangrepp, ledbelysning, infraljud, nanopartiklar utan verifierad substans.

I andra medier har han lagt till destruktiva effekter på folkhälsa, välfärdssystem, barnens rättigheter, klimat, ekosystem, biologisk mångfald, de dämpande effekterna på viktiga basnäringarna lantbruk, skogsbranschen, fiske, rennäringen och turismen.

Mänskliga rättigheter avseende privatekonomiska förluster, bolagens kopplingar till skatteparadisen och de geopolitiska riskerna.

Utan att belägga sina påståenden med säkerställd forskning. Var får han allt ifrån?

Dessutom lägger han till att det skall komma tre anläggningar utanför Halmstad. Vilket är en lögn. Men det är en god idé om det kunde ge lite mindre hård pålandsvind när det blåser.

Sune Andersson