Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Jurek Holzer / SvD / TT
Bild: Jurek Holzer / SvD / TT

Påskprydnadsidyllen inte sann för alla kycklingar i verkligheten

I EU:s artikel 13 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt finns en grundläggande bestämmelse om djurskydd.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

Bestämmelsen säger att unionen och medlemsstaterna ska ta hänsyn till välfärd för djuren som kännande varelser vid utformning och genomförande av unionens politik i fråga om bland annat jordbruk, fiskeri och inre marknad.

Så står det där. Vackra ord som ingen kyckling någonsin kommer att kunna läsa och kanske är det det som krävs för att vi människor ska göra just det som står där. Att de andra djuren på vår planet ska kunna läsa och prata människors språk innan vi tillerkänner de känslor? Så att de kan gråta och skrika på hjälp eller be oss sluta. Hade vi förstått djurens språk hade vi inte gjort som vi gör med dem, åtminstone inte om vi har ett hjärta som kan känna.

Nu rullas det återigen upp scener som ur en skräckfilm framför ögonen på oss som visar hur vi hanterar små liv, kycklingar, djur med känslor som skräck, smärta, livsvilja och som inte har något att sätta emot oss och som vi därför kan göra precis som vi vill med. Det bör gå rakt in i hjärtat på oss. Kycklingar som sopas in i en maskin och rullas på ett löpande band för att sedan tryckas in i lådor som är så fulla så hamnar du som kyckling lite snett i botten och har brutit en vinge under den tidigare hanteringen tar du dig kanske inte upp till ytan för att andas.

Människan är en motsägelsefull varelse. Å ena sidan kommer vi snart att placera ut prydnadssaker som små söta gulliga kycklingar i våra hem, tillsammans med mamma höna som skyddar dem med sitt liv om det behövs. För snart är det ju påsk och då tilltalar kycklingarna oss som söta duniga bollar i reklamen. I verkligheten ser det helt annorlunda ut.

Det här måste få ett slut! För inte kan väl någon med ett hjärta påstå att det är att behandla djuren som om de vore kännande varelser? Vilken typ av respekt är detta gentemot andra liv?

Elisabeth Falkhaven

riksdagsledamot och djurskyddspolitisk talesperson för Miljöpartiet de gröna