Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Arkivbild från 2010. Bild: Jorgen Alstrom

Ovårdat monument

Jag var på besök i Halmstad härom veckan och tänkte passa på att bese monumentet för slaget vid Halmstad år 1676.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

Långt om länge fann jag det efter att kört runt en del efter Laholmsvägen och frågat efter monumentet. Jag upptäckte ingen sevärdhetsskylt utefter landsvägen utan först när man passerat över en cykelbana fanns en skylt som pekade ner mot en gräsklädd kulle där monumentet tronade.

Jag fann ett ovårdat, rent av smutsigt monument i förfall; mossa och lav täckte delar av monumentet. Jag undrar i mitt stilla sinne om inte minnet av de stupade soldaterna och en viktig händelse i svensk och halländsk historia skulle vara värd en uppsnyggning och en bättre skyltning? Jag vet inte vem som ansvarar för monumentet: kommunen, länsstyrelsen, Riksantikviarieämbetet eller någon annan institution? Men det skulle väl inte kosta så många kronor att fräscha upp monumentet och dess omgivning och ge det en bättre skyltning?

Som kontrast finns den något mindre pompösa så kallade Lützowstenen några hundra meter längre söderut längs cykelbanan. Den är rest över en tysk i dansk tjänst som i samma slag stupade vid bron över Fylleån. Den är väl rengjord i en välansad omgivning och med ifylld och förtydligad text. Den lär förvaltas och underhållas av Snöstorps hembygdsförening. Inte heller detta minnesmärke är skyltat från landsvägen.

Historie- och kulturintresserade Lars