Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Om vi inte agerar är risken att många lantbruk tvingas lägga ner

Ska vi ha mat måste vi ha bönder som är fortsatt beredda att slita för vår skull. Vi som handlar allt vårt livsmedel i butiken behöver tänka lite längre.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

Klimathot, krig runt hörnet och fortsatt pandemi. Vår nya vardag? Det är lätt att tänka att allt kommer vara som förut. Det är lätt att tro att vi alltid kommer ha välfärd och vara ett av världens bästa länder att bo i. Men en stark rättsstat, frihet för alla att yttra sig, att få lova att engagera sig i olika intressegrupper, fria val och tillgång till sjukvård, skola och arbete som försörjer en – är det en självklarhet?

Nej, det är det inte.

I kristider prövas människan. Vår medmänsklighet och vilja till att förändras för allas bästa blir upp till bevis.

Nu behöver vi stötta varandra. Också i vår närhet. Vi måste tänka på våra barns framtida trygghet, och på allas vår trygghet här och nu.

Våra lantbrukare har länge brottats med låg lönsamhet. Nu när priser på drivmedel och energi ökat drabbar det bönderna extra hårt. Om vi inte agerar finns en allvarlig risk att många lantbruk tvingas lägga ner, och viktiga delar av svensk livsmedelsproduktion slås ut.

Det går inte, därför har Centerpartiet förslag på ytterligare krisstöd på totalt 2,1 miljarder kronor till Sveriges bönder.

Det är ett stöd som behövs, och det nu.

Det måste vara möjligt att fortsätta producera svensk mat och inhemska varor, om vi ska klara självförsörjningsmålen och stärka totalförsvaret.

Det handlar om att säkra att vi har matvaror i butikshyllorna, så att människor kan ha mat på bordet. Det är dessa grundläggande saker som står på spel när krisen slår mot våra bönder.

Mina föräldrar är uppvuxna på landsbygden, de vet hur slitsamt det var på gården med djurhållning, sådd och skörd och skogsbruk. De hade ändå det bättre ställt än sina föräldrar. De hade mat på bordet, men de hade också arbete i stort dygnet runt. Det är de flesta av oss inte vana vid i dag.

Ska vi ha mat måste vi ha bönder som är fortsatt beredda att slita för vår skull. Vi som handlar allt vårt livsmedel i butiken behöver tänka lite längre.

Det behövs odlingsbar mark! (Bygg inga bostäder på vår åkermark.)

Det behövs ekonomiskt stöd! (Hjälp våra bönder så de har råd att ge mat till djuren och odla marken.)

Nu är det upp till bevis! Tillsammans kan vi. För Sveriges bästa.

Annika Johansson Sävborg (C)

ordförande Centerkvinnorna Halmstad Holm