Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Jessica Gow/TT
Bild: Jessica Gow/TT

Om värdegrund och politik

Det är uppenbart att vissa folkvalda, som gärna anser sig vara förespråkare av demokrati, ändå inte vill acceptera eller kanske ens förstå sin uppgift.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

Det finns nog ingen som undgått att höra de numera så populära uttrycken ”värdegrund” och ”människors lika värde”. Det finns dock lika många uppfattningar om innebörden som det finns användare, samma sak om man söker på nätet.

Vissa anser sig däremot ha tolkningsföreträde och peka gärna finger åt andra. Speciellt påtagligt när man inom politikens värld inte ens kan samarbeta i sakfrågor eftersom man inte har ”rätt” värdegrund eller anses stå upp för människors lika värde.

På riksdagens hemsida står att läsa ”Sverige är en demokrati med ett parlamentariskt styrelsesätt med demokratiska val”, vilket betyder att den offentliga makten utgår från folket genom våra folkvalda. Det finns inget som anger att vissa människor och röster inte skulle vara lika mycket värda eller ges möjlighet att delta och påverka arbete och beslut i riksdag, regioner och kommuner.

Det är uppenbart att vissa folkvalda, som gärna anser sig vara förespråkare av demokrati, ändå inte vill acceptera eller kanske ens förstå sin uppgift. Söndagens val visade minskat valdeltagande och politikerföraktet ökar stadigt. Tror inte ”uteslutningsstrategi” är rätt väg att påverka den trenden!

Realist