Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: NORA LOREK / TT
Bild: NORA LOREK / TT

Om språkproblem i vården

Låt oss vända på vem det är som kan och inte kan prata svenska.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

Där var ett citat från MP:s språkrör Märta Stenevi nyligen om "Att ge utlandsfödda svenskar särskilda regler, högre kostnader och sämre vård än andra är rasistiskt". Angående att M och KD vill att den enskilde själv betalar eventuell tolktjänst.

Jag antar att "sämre vård" avser att om det uppstår språkproblem kan leda till missförstånd och därmed sämre vård, att man skulle ge sämre vård beroende på din härkomst betraktar jag som trams.

Detta med språk och språkkrav är lite känsligt beroende på vilka som pratar om det. Men låt oss vända på vem det är som kan och inte kan prata svenska. Jag är i den åldern att hjälp från hemtjänst inte är så långt bort. Det ringer på min dörr och utanför står en från hemtjänst som vill hjälpa mig, men personen i fråga pratar dålig svenska, och vi har inget tolk och förstår varandra ej. Utsätts jag då för, låt kalla det vård-rasism? Innan ni dissar mig helt, det jag och den utlandsfödda har gemensamt är språkproblemet, men man ser på oss väldigt olikt i dagens samhälle.

Tommy Svensson