Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Men det finns fortfarande hopp och ljus i mörkret, mycket motstånd mot att vi ska försvåra livet för våra medmänniskor, skriver Eva Jonson. Bild: Hasse Holmberg / TT
Men det finns fortfarande hopp och ljus i mörkret, mycket motstånd mot att vi ska försvåra livet för våra medmänniskor, skriver Eva Jonson. Bild: Hasse Holmberg / TT

Om mörkret i vår tid

Mycket illavarslande och ångestskapande det som händer.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

I söndagens (230910) DN citerar kulturchef Björn Wiman ur Tolkiens ”Sagan om ringen”:

”Om det ändå inte hänt under min livstid”, säger hobbiten Frodo. ”Ja, det tycker alla som tvingas leva i en sådan tid”, säger trollkarlen Gandalf. ”Men de har inget val. Det enda vi kan välja är hur vi skall handla under den tid vi fått oss tilldelad”.

Detta citat kändes som någon slags tröst, när det mörknar alltmera vid horisonten, i världen i stort, och – det vi har närmast omkring oss – i Sverige och i vår egen kommun Halmstad.

För jag ser det som mycket illavarslande och ångestskapande vad som händer. Gränserna förflyttas – ibland synligt och ibland nästan omärkligt – i vad Sverige håller på att göra med ”de ovälkomna”, flyktingarna.

I dag läste jag att Tidöpartierna tänker utreda ”möjligheten” att göra det lagligt att ta fingeravtryck på barn under 14 år, för att öka förutsättningarna för att utvisa familjen. Detta är helt i strid med barnkonventionen (som är lag).

Det är endast tillåtet att ta fingeravtryck på barn om det görs för att skydda barnet.

Skäms inte regeringen alls?

Och vad händer i min kommun Halmstad?

Kommunstyrelsen anser att man ska vänta med att säga ”nej” till angiverilagen, tills utredningsförslaget kommer på remiss, och ta ställning då.

Jag tycker att det är kusligt, att våra kommunföreträdare inte redan nu känner av det förfärliga i den (eventuellt blivande) lagens krav på att lärare, bibliotekarier och andra kommunanställda, och sjukvårdsfolk av olika slag, ska ha som arbetsuppgift att anmäla dem som de är satta att undervisa, skydda och vårda.

Men det finns fortfarande hopp och ljus i mörkret, mycket motstånd mot att vi ska försvåra livet för våra medmänniskor.

Och det enda vi kan välja är hur vi handlar under den tid som vi fått oss tilldelad.

Eva Jonson