Om att boosta en offentlig verksamhet med pengar

Debatt om Alliansens budgetförslag för Region Halland.

ANNONS
|

Replik. Apropå ledaren ”Regionens överskott kan kosta mer än det smakar”, 3/6.

Mattias Karlsson kritiserar det budgetförslag som "den styrande majoriteten" just lagt fram. Kritiken avser de 400 miljoner i överskott som är den föreslagna budgetens mål. Orsaken till det budgeterade överskottet är att det "regnade" statliga pengar över "landets regioner" under pandemin. Karlsson får det att låta som om att den nådefulla staten öppnade sitt kassavalvs dammluckor och välsignade landet med sitt rika överflöd.

Min kommentar är ett enkelt konstaterande att pengarna som regnat över regionen är pengar som staten har lånat. Med Karlssons antitetiska logik så är det alltså icke-pengar, det är tomma siffror som kommer att debiteras skattebetalarna i "tredje och fjärde led".

ANNONS

Ingen säger emot att vi har en vårdskuld att betala av och att vi behöver fler anställda i sjukvården. Men verksamheten måste också fungera och vara långsiktigt kostnadseffektiv annars har vi snart en "icke-verksamhet".

Att boosta en offentlig verksamhet med pengar riskerar ofta att leda till en växande organisation som inte nödvändigtvis blir mer effektiv men alltid dyrare för skattebetalarna.

Kenneth Mellåker (L)

Svar direkt:

Skriver man under på en offentligfinansierad välfärd där hälso- och sjukvården är en viktig del får man också acceptera den omfördelning av resurser som skatteuttaget innebär. Att skatt skulle vara ett lån från folket har jag mycket svårt att förstå.

Efter drygt ett års pandemi har Region Halland nu både en vård- och personalskuld att betala av. I det läget bör inte Alliansen lägga en budget med ett överskott på 400 miljoner kronor. Pengarna behövs nu, inte i framtiden.

Mattias Karlsson

politisk redaktör

ANNONS