Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ohållbart om alla hade egna regler

Kära fyrabarnsmamma. Nu måste jag faktiskt bemöta dig efter din insändare. Du skriver att dina barn har två stora högtider som de vill vara med på. Ledigheten är beviljad till fem dagar per år.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

Replik. Svar till ”fyrabarnsmamma”, 5/6.

Du skriver också att barnen säger: ”Mamma varför får vi inte vara lediga när det är högtid? Och varför ska man inte anpassa tillvaron så att alla trivs”. Detta citat från din insändare.

Du tycker också att skolan ska hålla reda på viktiga högtider för alla barn. Tänk nu efter lite grand.

Vi tog för något år sedan emot 160 000 flyktingar under ett år och dessutom alla som kommit både före och efter detta. De kommer i första hand från Somalia, Syrien, Afghanistan, Irak och andra områden. Alla har de sina egna kulturer, högtider och seder. Tycker du att vi då ska hålla reda på alla dessa olika seder? Du tänker inte alls, att nu har jag kommit till ett land som mer än väl tar hand om sina flyktingar och invandrare och att de som kommer hit har rättigheter men också skyldigheter. Skyldigheterna är att ”ta seden” dit man kommer och försöka integrera sig och leva efter de regler och normer som finns i Sverige.

Hur skulle ett samhälle fungera om alla tog helg, utförde sin religion och andra seder som inkräktar avsevärt på vårt sätt att se på ett fungerande samhälle? Vi har lagar, regler och tider som alla måste inrätta sig efter, även vi infödda svenskar, om man får säga så.

Jag tycker nog att man i stället bör säga till sina barn, att nu har vi kommit till Sverige och får leva tryggt, då måste man leva efter detta samhällets regler. Annars kommer barnen aldrig att inordna sig i samhällets värderingar och lagar.

I annat fall får man ju söka sig till det land eller plats som man vill leva i och enligt era egna regler. Vårt välordnade samhälle skulle helt sluta fungera om alla hade egna regler!

Tänk en liten smula till.

Sonja