Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

ECT (elbehandling) är ämne för insändaren. Bild: Tomas Oneborg / SvD / TT
ECT (elbehandling) är ämne för insändaren. Bild: Tomas Oneborg / SvD / TT

Oerhört viktigt att lyfta frågor angående ECT

Lagar stiftas av politiker i riksdagen, så att diskutera det på partiets Landsdagarna är inget märkligt.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

Slutreplik. Svar till Marie Ekholm, ”Specifik behandling av sjukdomar ska inte diskuteras på partiers landsdagar”, 12/10.

Jag tycker det är oerhört viktigt att lyfta frågor angående ECT (elbehandling). Men har förstått att det finns en del som inte vill att detta ska diskuteras alls av någon anledning.

Skribenten poängterar att jag hänvisar till icke namngivna läkare och sjuksköterskor när jag vill sätta stopp för all ECT. För det första så var det för barn, och om man vill ha namn på en del av dem som skrivit under så är det bara att söka på, Uppropet mot psykiatrins elchocker till barn.

Många som fått ECT-behandling och deras anhöriga, vittnar om svåra skador. Människor har fått sina liv förstörda, svåra minnesskador, kognitiva problem, tandskador, hjärnblödning och även dödsfall.

Det är människor som många gånger har svårt att hävda sin rätt, orkar inte ifrågasätta eller gå emot. En del har själva önskat behandling, en del upplever att de blivit tvingade indirekt eller direkt.

Jag har tagit del av en rad rapporter och vittnesmål, både från patienter, anhöriga, läkare, sjuksköterskor med flera som beskriver en grym behandlingsmetod och som vill ha hjälp med att stoppa detta. Flertal både patienter, anhöriga och vårdpersonal har också hört av sig direkt till mig.

Om Marie Ekholm är insatt inom psykiatrin så borde hon också veta om de brister och den dåliga uppföljning som råder. Socialstyrelsen efterlyste sexmånadersuppföljning 2017, ändå var det bara runt 30 procent av de som fått ECT som fick en uppföljning efter sex månader under 2020.

Än i dag finns det heller ingen vetenskaplig förklaring över hur ECT faktiskt fungerar och bör enligt min mening därför absolut inte ges till barn vars hjärna fortfarande utvecklas.

Och trots att Socialstyrelsen i rekommendationen skriver att ”det vetenskapliga underlaget är otillräckligt för ungdomar” så ges det till barn, även om det är mindre vanligt.

WHO har bland annat uttalat, ”Det finns inga tillkännagivande för användning av ECT på minderåriga, och därmed bör det förbjudas genom lagstiftning.”

Lagar stiftas av politiker i riksdagen, så att diskutera det på partiets Landsdagarna är inget märkligt.

Carita Boulwèn (SD)