Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Skribenten efterlyser alkolås som standard i nya fordon. Bild: PONTUS LUNDAHL / TT
Skribenten efterlyser alkolås som standard i nya fordon. Bild: PONTUS LUNDAHL / TT

Obligatoriskt alkolås i nya bilar förhindrar rattfylla

Vi vill höja straffmaximum för rattfylleri till ett års fängelse och för grovt rattfylleri till tre års fängelse.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

I dagens högteknologiska fordon finns det teknik som övervakar och kontrollerar allt som föraren gör. Det saknas dock en viktig parameter, inget av detta som är standardiserat kontrollerar om föraren är alkohol- eller drogpåverkad.

Chauffören i ett yrkesfordon är än mer övervakad. Fordonet har en färdskrivare som övervakar varenda minut av chauffören så att denna lever upp till alla regler och lagar, men inget som registrera om chauffören är alkohol- eller drogpåverkad.

Nya fordon har många olika intelligenta hjälpsystem. Slår du på alla dessa system så kan du nästan släppa ratten, men det som saknas är alkolås som standard, det är antagligen för avancerat.

Från juni 2022 ska alla nya fordon vara utrustade med vissa säkerhetssystem i enligt med ett EU-direktiv. Här finns fler obligatoriska säkerhetskrav samt en svart låda som skall ge information om vad som har hänt vid en olycka. Allt detta kan kopplas ihop med ett eftermonterat alkolås, men varför finns det inte med från början som standard?

Varför är det då så noga med alkolås då? Jo varje dag så körs det 12 500 rattfyllerikörningar i Sverige! I 22 procent av alla dödsolyckor förra året var droger eller alkohol inblandade.

Kristdemokraterna har varit ledande i jobbet mot rattonykterhet. I vårt kriminalpolitiska handlingsprogram från 2021 föreslog vi en rad förändringar. Vi vill höja straffmaximum för rattfylleri till ett års fängelse och för grovt rattfylleri till tre års fängelse. Vi vill också införa rätt till sållning för narkotika i trafiken, även om inte misstanke om brott föreligger. Den som framför fordon under påverkan av alkohol eller andra droger och orsakar att annan vägtrafikant avlider ska anses ha likgiltighetsuppsåt och i anledning därav dömas för mord/dråp.

Men vi vill även att alkolås eller annan teknik som förhindrar rattfylleri också bli obligatoriskt i alla nya bilar. Fast det verkar ju vara mycket svårt att få det att fungera bland all den andra säkerhets och övervakningsutrustning.

Jörgen Nilsson (KD)

Kristdemokraterna Laholm