Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Kronprinsessan Victoria under Parasport-galan i Stockholm 2019. Bild: Henrik Montgomery/TT

Nytt år med nya möjligheter - för alla?

Vi vill gärna att varje nytt år ska bli ett år med nya möjligheter, möjligheter till nya upplevelser och kanske också nya vänner.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

För idrotten i Halland ser 2020 ut att bli ett år med många möjligheter till nya upplevelser. Förutom olika tävlingar på distriktsnivå kommer Halmstad att bli värdstad för SM-veckan den 24-30 juni. En vecka då Idrottssverige får visa upp hela 37 olika grenar, flera av dem inom parasporten. Det kommer att bli inom bland annat fotboll, boccia, cykel och golf. Det blir säkert en vecka med mycket spännande upplevelser. Men gäller det för alla?

För att en person med funktionsvariationer ska kunna delta i olika idrottsaktiviteter krävs många gånger att ett antal hinder är rivna eller minimerade. Det kan vara möjlighet till ledsagare och tillgång till färdtjänst. Vissa tävlingar pågår i två eller flera dagar. För den som inte kan klara sig helt själv måste ledsagaren har rätt att övernatta med de kostnader som det medför.

Men i sin strävan att vinstmaximera sin verksamhet har nu ett antal vårdföretag infört ett förbud för vårdtagare/boende att delta i aktiviteter som medför övernattning. Även våra kommuner följer i dessa spår. I Halmstad har man nekat ett antal personer att följa med på vår danskryssning till Helsingfors. En mycket uppskattad aktivitet som många längtat efter.

Här kommer målkonflikten i dagen. Visionen om allas rätt att delta på lika villkor i olika aktiviteter och vårdföretagens strävan att hålla nere kostnaderna för att öka vinsten.

Vad blir det av visionen ”ett livslångt deltagande i idrottsaktiviteter” när sparivern sätter begränsningar och bygger hinder?

Ett SM sätter ofta en guldkant på tillvaron. En möjlighet att möta duktiga kollegor, att mäta sin förmåga och bygga sociala nätverk.

Därför är det angeläget att alla som kan kvalificera sig också får möjlighet får vara med oberoende av funktionsvariationer och vårdföretagens vilja att minimera sina kostnader.

Det är en fråga om att få ett rikt och värdigt liv.

Leif Andersson

ordförande

HGIF Tre Hjärtan