Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Nya rön om gammal klimatpåverkan

Forskare från University College London påstår att den ”Lilla istiden” orsakades av människor, när en yta stor som Frankrike växte igen.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

På slutet av 1500-talet och i början av 1600-talet sjönk medeltemperaturen med 0,15 grader Celsius, till följd av att halten koldioxid minskade när före detta odlingsmark växte igen och beskogades.

Det var när européerna kom till Amerika och den infödda befolkningen där minskade med 90 procent till följd av sjukdomar och krig. Koldioxidhalten minskade med 7–10 ppm, att jämföra med att den i dagens värld ökar med 3 ppm varje år. Källa: the Guardian och Sciencedirect.

Om denna teori stämmer kastar den nytt ljus på klimatfrågan, människan har börjat påverka klimatet tidigare än de flesta har införlivat i sin världsbild, och om vi ska bemöta klimatförändringar med beskogning behövs en yta stor som Frankrike vartannat till vart tredje år.

CD