Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Nya lägenheter är på gång i Laholm

Laholmshem har genom åren dragit på sig en betydande underhållsskuld på sina fastigheter precis som många andra allmännyttiga bostadsbolag.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

Sverige gick igenom en kris 1991–1998 och när ekonomin hade återhämtat sig till viss del kom nästa kris 2008. Under den här tiden brottades man även med en hel del tomma lägenheter.

Ända fram till 2014 jobbade Laholmshem i en högränte- miljö vilket innebar att det inte fanns utrymme för höga underhållskostnader. I dag har vi en situation med låga räntor och nya redovisningsregler, K3, som ger helt andra möjligheter. Den nuvarande styrelsen tillträdde sitt uppdrag i maj 2015. Under hösten 2015 genomfördes en total inventering av Laholmshems fastigheter av konsultföretaget Jansa Consulting och Propcon Sweden AB samt personal från bolaget. Rapporten är i tre delar och på sammanlagt 767 sidor.

Med rapporten som underlag beslutade styrelsen under försommaren 2016 att genomföra en omfattande rotrenovering av samtliga hyresfastigheter. Styrelsen beslutade också att fastigheterna skulle delas in i tre renoveringsportföljer för att underlätta upphandling av arbetena. Därefter har det skett ett gediget projekteringsarbete som resulterade i en upphandling av en entreprenör till portfölj 1 hösten 2017. Arbetet med portföljerna kommer att pågå flera år framöver.

Med ledning av konsultrapporten och utredning av egen personal visade att Hällebäckshus hade så pass stora brister att styrelsen den 8 december 2016 beslöt att riva huset istället för att göra en otillräcklig rotrenovering och ersätta med nya flerbostadshus mellan 4–6 våningar. Målet är att på samma tomt bygga dubbelt så många nya lägenheter med välkomnande och trygg inom/utomhus- miljö. Lägenheterna ska vara moderna, yteffektiva och tillgänglighetsanpassade. Styrelsen har beslutat att begära planbesked för att göra en ny detaljplan. Jag vill till sist påpeka att alla utredningar och beslut är offentlig handling som alla kan ta del av.

Thomas Jönsson (M)

Ordförande Laholmshem