Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Skolan har redan uppmärksammats internationellt, enligt skribenten. Bild: Carina Nilsson

Nya Glänningeskolan följer en av världens hårdaste miljöbyggnadsnormer

Replik, Svar till David Ling, 25/3

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. 

David Ling har uttryckt synpunkter och ett undrande runt Nya Glänningeskolan i Laholm. Var och en har givetvis rätt till en egen uppfattning men jag vill ändå beskriva tanken bakom utformningen.

Utgångspunkt för gestaltningen är kopplad till byggnadens placering – i ett grönt område och nära en sjö, ett unikt läge med fantastisk naturkoppling. Blågröna toner på en stram form ska symbolisera en lekfull men respektfull koppling till sjöns glittrande utan att dominera omgivningen.

Det strama formspråket hänger även ihop med objektets byggnadsstandard – passivhus, enligt Darmstadt, världens hårdaste miljöbyggnadsnorm.

Passivhus kan förenklat beskrivas som en energisnål byggnad med så lite fasad i förhållande till golvyta som möjligt samt med så få hörn som möjligt – allt för att minimera köldbryggor. Passivhusformen ger också en byggnad med bra utvändig säkerhet där elever kan känna sig trygga utan mobbinghörn och mörka prång samt med god överblickbarhet.

Byggnadens stora fönster bidrar till att invändigt förstärka byggnadens naturplacering, kontakten mellan ute och inne ska ge eleverna inspiration samt trygghet, lugn och studiero. Byggnadens storlek hänger även ihop med att dess verksamhet i framtiden kan klara av omkring 550 till 600 elever. Invändigt väntar stora flexibla rum för kunskap, nyfikenhet och lek.

Tvärtom mot insändarskribentens uppfattning så har byggnaden redan fått mycket positiv uppmärksamhet, inte bara i Sverige utan även internationellt. Den 24–25 oktober hålls den stora internationella passivhuskonferensen i Laholm och vi har redan haft ett besök från Kina, en stad med 14 miljoner invånare sände en delegation som kom hit för att lära.

Intresset hänger främst samman med att vi lyckats utforma byggnaden invändigt med en mycket stor andel aktiv invändig yta samt att både låg energiåtgång och inomhusklimat ligger i absolut världsklass. Detta betyder kostnaden per elev minimerats utan några negativa aspekter kan skönjas.

Stefan Lundström

vd Laholmshem