Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Cecilia Rönn (L), riksdagsledamot. Bild: Stefan Johansson
Cecilia Rönn (L), riksdagsledamot. Bild: Stefan Johansson

Nu lägger vi skatten på tippen

Genom att ta bort missriktade skatter och styrmedel kan kraftvärmen bidra till motsvarande el från upp till två nya kärnkraftsreaktorer utan att bygga nya anläggningar, skriver Cecilia Rönn (L).

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

När vi kopplar in kontakten i uttaget förväntar vi oss el. Oavsett om det är för att brygga kaffet på morgonen eller få till dammsugningen är el grundläggande. Med skenande elpriserna och elbrist är det oroväckande att flera i oppositionen föreslår i sina budgetmotioner att behålla den skadliga avfallsförbränningsskatten som regeringen nu avskaffar.

En miljon svenska hushåll får i dag sin värme genom energiåtervinning och Halland är en av de län som använder kraftvärmen mest i sin elproduktion. Att ta tillvara på energin från återvinning är ett mycket bättre alternativ än att använda fossila bränslen. Därför är det bra att regeringen i budgeten som precis röstades igenom nu tar bort den skadliga avfallsförbränningsskatten.

När skatten infördes skulle den leda till ökad materialåtervinning. Ifall det kostar mer att elda upp soporna skulle företagen återvinna mer. Men Skatteverkets granskning av skatten visade att den i stället lett till dyrare avfallshantering och ökad administration.

Kraftvärmen är just nu en dold tillgång för att snabbt få fram mer planerbar elproduktion för att både stabilisera elsystemet och priserna. Genom att ta bort missriktade skatter och styrmedel kan kraftvärmen bidra till motsvarande el från upp till två nya kärnkraftsreaktorer utan att bygga nya anläggningar.

Hushållen och företagen behöver låga, stabila elpriser. Därför behöver elsystemet stärkas med mer planerbar elproduktion, samtidigt som vårt avfall hanteras på ett klokt sätt. Det lyckas vi inte med när skadliga skatter håller tillbaka investeringar i kraftvärme. Vi måste producera mer el, inte mindre.

Den situation vi nu har hamnat i, tack vare tidigare överenskommelser och regeringar, är något som Liberalerna varnat för länge. Nu ska det ska byggas mer kärnkraft, bli billigare att energieffektivisera ditt hus och stöd för att installera solceller införs. Den dolda tillgång som kraftvärmen är ska nyttjas. Steg för steg ska vi åter bygga ett av världens stabilaste elsystem.

Cecilia Rönn (L), riksdagsledamot