Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Byggnaden Sunnanäng till vänster om Ahlaskolan. En ansökan om rivningslov har lämnats in, vilket får kritik. Bild: Jonatan Gernes
Byggnaden Sunnanäng till vänster om Ahlaskolan. En ansökan om rivningslov har lämnats in, vilket får kritik. Bild: Jonatan Gernes

Nu är det dags att se till helheten och inte bara räkna kronor och ören

Finns det ingen kunskap om Ahla skolas byggnaders tillkomst och historia?

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

Nyligen var vi flera stycken som satte morgonkaffet i halsen när vi läste i tidningen om en ansökan om rivningslov för en av byggnaderna på Ahlaskolan.

Vem har skrivit under denna ansökan? På vems uppdrag?

Finns det ingen kunskap om byggnadernas tillkomst och historia? Arkitekt var August Svensson (1886–1935), född i Bölarp, Veinge. Han var verksam i Halmstad och har ritat många byggnader både där och i Båstad, förutom skolbyggnaderna i Ahla, som var nyskapande för sin tid vad gäller innehåll och utformning. Se även Riksantikvarieämbetets bebyggelseregister där Ahla skola tillmättes särskilt kulturhistoriskt värde, klass B.

Hur går tankarna när man vill riva lokaler som behövs? Skolan verkar enligt barn- och ungdomsnämndens prognoser få ökade barnkullar (från 73 till drygt 100 elever). Hur ska lokalbehovet tillgodoses?

Finns det fler som kan behöva lokaler i Ahla? Så sent som i mars läste vi i Laholms Tidning att diskussioner förts mellan Ahla byalag och kommunfastigheter om möjligheterna att ta hand om gamla rektorsbostaden. Vad hände sedan? Fick byalaget någon möjlighet att diskutera vidare och lägga fram förslag?

Det finns fler som är intresserade av en samlingslokal i byn förutom byalaget; Laholms sommarspel behöver övningslokal, Laholms ryttarförening och flera andra föreningar behöver utrymmen att samla mindre grupper, och inte minst byborna i allmänhet. Skulle inte före detta rektorsbostaden kunna bli ett slags bygdegård i byn?

Laholms kommun försöker profilera sig som ett besöksmål med kulturmiljöer – här finns både miljö och kulturhistoria. Man kan numera även både hitta logi och matställe i byn. Visst är det så att kommunen även arbetar med att utveckla landsbygden?

Den moderna kommunala uppdelningen av olika budgetar och verksamheter kräver att politiker och tjänstemän lyfter blicken. Nu är det dags att se till helheten och inte bara räkna kronor och ören inom sin egen smala sektor.

Ann-Christin Magnusson, kultur- och lokalhistoriskt intresserad tant