Det är både billigare och bättre för miljön att antingen köpa begagnat eller fixa med det du redan har. Det kanske låter som en självklarhet, men faktum är att inredningsbranschen går som tåget och konsumtionen bara ökar, skriver Per-Olof Erickson.
Det är både billigare och bättre för miljön att antingen köpa begagnat eller fixa med det du redan har. Det kanske låter som en självklarhet, men faktum är att inredningsbranschen går som tåget och konsumtionen bara ökar, skriver Per-Olof Erickson. Bild: Jessica Gow/TT

Nu är det dags att bromsa inredningsboomen!

Samtidigt som vi befinner oss mitt i en klimatkris ökar konsumtionen av möbler och heminredning dramatiskt.

ANNONS
|

Att köpa begagnade möbler och heminredning ger stora klimat- och miljövinster, visar en ny rapport från Naturskyddsföreningen.

Samtidigt som vi befinner oss mitt i en klimatkris ökar konsumtionen av möbler och heminredning dramatiskt. På tio år, mellan 2009 och 2019, har den ökat med nästan 50 procent. Men hur stor miljöpåverkan har egentligen heminredningsbranschen? För att synliggöra produkternas miljöbelastning har Naturskyddsföreningen låtit ta fram en rapport där produkternas klimatutsläpp och resursförbrukning räknats fram och som sedan jämförts med att köpa nytt, köpa begagnat eller renovera och reparera.

Resultatet är tydligt. Beräkningarna visar att inköp av begagnade varor eller renoveringar innebär en mycket stor miljöfördel gentemot att köpa nya, både vad gäller klimatutsläpp och resursförbrukning.

ANNONS

Att klimatet påverkas när vi tillverkar möbler, prylar och kläder vet de flesta, men kanske inte i vilken omfattning. Att det också går åt en hel del naturresurser när metaller ska brytas ur marken och skog avverkas till trämaterial tänker vi nog inte så ofta på. Naturskyddsföreningens nya rapport visar att miljövinsterna är stora!

För lika mycket klimatutsläpp och kilo naturresurser som behövs till en ny soffa går det att skaffa sex begagnade.

Genom att fräscha upp gammal matgrupp i stället för att köpa en ny minskas klimatpåverkan med 70 procent.

En nyinköpt matgrupp motsvarar hela nio begagnade gruppers klimatpåverkan och kilo naturresurser.

Ett annat exempel är hemtextilier, där det går att skaffa tretton begagnade uppsättningar matta, gardiner och soffkuddar för samma klimatkostnad och kilo naturresurser som en ny.

Nyinköp av köksskåp och bänkskiva har i princip lika stor klimatpåverkan och resursförbrukning som att måla om skåpluckorna 35 gånger.

Det är både billigare och bättre för miljön att antingen köpa begagnat eller fixa med det du redan har. Det kanske låter som en självklarhet, men faktum är att inredningsbranschen går som tåget och konsumtionen bara ökar. Nu är det dags att bromsa inredningsboomen!

Per-Olof Erickson

Naturskyddsföreningen

ANNONS