Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Håris, eller
Håris, eller "vätteskägg" som det kallades förr i tiden. Bild: Läsarbild

Njut av naturen i Halland i januari!

En vandring stärker musklerna, tränar balansen och lugnet i skogen ger själen ro. Den medhavda pausfikan stärker hälsan på ett sätt som vistelsen på ett "all inclusive hotell" inte kommer i närheten av.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

Många människor i Norden längtar efter sol och värme i januari. En flygresa från Sverige till Thailand och hem igen kostar cirka 2,5 ton koldioxid per person enligt Naturskyddsföreningen. Detta är naturligtvis inte hållbart på ett jordklot där uppvärmningen som följd av den ökade halten växthusgaser hotar kommande generationers möjligheter till ett gott liv.

Jag vill tipsa på de unika upplevelser man kan få i Halland i januari.

Den 15/1 var temperaturen i Halmstad med omnejd runt 0 grader. På en vandring i underbart vacker natur i området kring Ön (Skedala) kunde intressanta naturfenomen ses. På murkna, fuktiga nedfallna träd bildas så kallad håris. Förr i tiden använde man beteckningen "vätteskägg". Se bild!

Det finns flera märkta vandringsleder att följa. Man kan välja en brant stig där pulsen ökar och värmen sprider sig i kroppen. Det finns också platta skogsvägar att gå på. En vandring stärker musklerna, tränar balansen och lugnet i skogen ger själen ro. Den medhavda pausfikan stärker hälsan på ett sätt som vistelsen på ett "all inclusive hotell" inte kommer i närheten av.

Marie Ekholm, medlem i Miljöpartiet de Gröna och Klimataktion