Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Fredrik Sandberg/TT
Bild: Fredrik Sandberg/TT

Ni är grunden till vården - sluta inte kämpa

Undersköterskor, skötare, barnskötare, transportörer, ambulanssjukvårdare med flera. När det byggs hus är det viktigt att det finns en stabil och säker grund.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

Replik. Apropå insändaren "Ni glömde bort era egna arbetstagare", 4/12.

För att kunna bygga upp våning på våning utan att sprickor så småningom uppstår i fasaden och kommer att få huset att rasa.

Det är där ni kommer in: grunden till vården. Med er kunskap och erfarenhet finns ni där, oftast närmast patienterna, varje dag som natt. Ger god omvårdnad utefter den kunskap som för tillfället är evidensbaserad, lyssnar, ger tröst, tar hand om sorg, oro, glädje. Blir ofta "patientens förlängda arm" i mötet med andra yrkeskategorier såsom sköterskor, läkare, terapeuter. Där ni ofta besitter kunskaper om hur diagnoser, behandlingar, biverkningar fungerar, samt stöttar och bidrar med behandlingsprocesser. Erfarenheter som kanske skapats under många års praktiskt arbete och interna utbildningar. Bra att ni kämpar för att grunden ska hålla. Genom att kräva bra arbetsmiljö, bra scheman, respekt för era yrkeskategorier och erfarenhet och kunskap.

Bristande respekt, särbehandlingar och splittringrar mellan personalen bäddar för att grunder krackelerar och att personal går in i väggen, förlorar arbetsglädje och söker sig bort från vårdyrkena. Då hjälper det inte hur många "bra våningar" det finns, hur många duktiga läkare, sköterskor med mera. Det borde vara självklart att möjlighet till återhämtning inte bara ska kopplas till legitimationen.

God jul. Sluta inte kämpa. Med hopp om bättre klappar nästa år.

Tomten

LÄS MER: Arbetsmiljöverket griper inte in i ob-frågan

LÄS MER: Undersköterskor anmäler regionen för kränkande särbehandling

LÄS MER: Hur mycket är julafton värd? – och för vem?