Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Illustration över det nya hotellet på Österskans. Bild: White arkitekter
Illustration över det nya hotellet på Österskans. Bild: White arkitekter

Nej, låt dem ej även fördärva Österskans

Käre Mattias, du kan skriva hur många helsidor som helst i HP till förmån för Österskanshotellet, men vi är väl över 8 000 i stan som ej håller med dig.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

Hej, Mattias Karlsson!

Jag tar nog en risk att bli nedsablad av Dig med dessa rader, men nu skall jag berätta för dig, varför vi är så många Halmstad bor, som inte gillar förslaget att bygga ett Höghushotell på Österskans. Det sägs att kritiken mot planerna bygger på att den 64 meter höga byggnaden ”bryter mot riksintresse för kulturmiljö”. På svenska betyder det att hotellet är fult och totalt malplacerat I förhållande till sin omgivning. Det är som att släppa in en elefant I en porslinsaffär; det blir katastrof!

I Göteborg har man vanan att ge smeknamn på vissa byggnader, Katolska kyrkan vid Heden blir då Hedendomen. Jag har försökt hitta något liknande för Österskanshotellet. Förr hade man "skithus" på landet men nu tycker du tydligen att det skall byggas ett skithus mitt i stan. (Kanske över gränsen men jag är född i Göteborg.) Det tycker inte jag.

Nej, käre Mattias, du kan skriva hur många helsidor som helst I HP till förmån för Österskanshotellet, men vi är väl över 8 000 i stan som ej håller med dig. Du tycker också att vi är bakåtsträvare (?), och att politikerna skall bestämma detta mot "folkviljan".

Dessa politiker som det senaste decenniet lyckats fördärva Stora torg och tömma en hel del affärslokaler i stan. Nej, låt dem ej även fördärva Österskans. Enligt Jonas Bergman är ju ”ett dåligt förslag alltid ett dåligt förslag". Och det föreslagna Österskanshotellet är ett sådant dåligt förslag enligt mig.

Till sist i all enkelhet: Bygg en saluhall med restaurang ovanpå och grönområde på resten av ytan.

Snälla Mattias, öppna ögonen och tänks om, tänk nytt och tänk rätt!

Hoppas

Ingemar Sandehov 37-a

PS

Jag gillar din analys av senaste fullmäktigemötet och även dina synpunkter på dagens skola! Men Österskans där slog det slint!

Svar direkt:

Jag har tidigare skrivit att jag inte vill agera smakdomare vad gäller utformningen av ett hotell. Det gäller fortfarande. Här hänvisar jag även till principen om armlängds avstånd vad gäller hur hotellets utseende; politiker har att ange förutsättningarna men ska inte direkt lägga sig i själva innehållet, det vill säga arkitekturen.

Halmstads kommun har 104 000 invånare. Utifrån detta går det inte att definiera vad som är den ”sanna” folkviljan. Däremot har vi politiker som ska företräda befolkningen, och vart fjärde år har vi allmänna val för att välja våra företrädare. Detta är en viktig del av vår representativa demokrati. Utöver detta kommer det att hållas en folkomröstning om hotellet i samband med de allmänna valen i höst.

För mig symboliserar hotellplanerna på Österskans framtidstro för stadskärnan i Halmstad. Ett attraktivt centrum är viktigt för hela kommunen. Det är därför jag vill se ett nytt hotell på Österskans.

Och till sist, tack för uppskattning.

Mattias Karlsson

politisk redaktör