Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Nedläggning ger sämre service för arbetssökande på mindre orter

Regeringen och deras samarbetspartier säger sig vara kritiska till nedläggningarna och vill nu se över var och hur man kan ersätta de kontor som läggs ned.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

Arbetsliv. Kungsbacka, Falkenberg, Hylte och Laholm blir av med sina lokala arbetsförmedlingskontor som en effekt av M och KD:s budget. Regeringen och deras samarbetspartier säger sig vara kritiska till nedläggningarna och vill nu se över var och hur man kan ersätta de kontor som läggs ned. Samtidigt har man kommit överens om att ”reformera Arbetsförmedlingen i grunden” – vilket brukar betyda privatiseringar.

De privata aktörerna tenderar att följa pengarna vilket innebär sämre service för arbetslösa på landsbygd.

Vi anser att nedmonteringen av Arbetsförmedlingen är ett fult försök att avskaffa en arbetsmarknadspolitik där arbetslöshet inte bara är individens utan också samhällets ansvar. EU-kommissionen rapporterade nyss att den svenska arbetsmarknaden fungerar bättre än på många andra ställen och att vår arbetsförmedling har en viktig del i det. Nedmontering följt av privatisering har vi sett många gånger förut. Först utsätts fungerande allmän verksamhet för sämre villkor och minskade resurser, sedan pekas verksamheten ut som undermålig och allmänhetens förtroende minskar. Då öppnas dörren för privata bolag som släpps in för att sko sig på våra skattemedel.

Särskilt arbetssökande i utsatta grupper får sämre förutsättningar då de har svårare att ta sig till ett kontor i en annan kommun och kan ha svårare med tillgång till digitala tjänster.

Det är grupper som våra kommuner och vår region konstaterat att vi vill bli bättre på att få i arbete för att möta ökade behov som kommer med en åldrande befolkning.

Att lägga ner Arbetsförmedlingens kontor är att svek mot de med sämst förutsättningar men också en käpp i hjulet för hela Hallands utveckling. Det är även ett oförskämt slöseri med våra skattepengar som istället behöver satsas på vår gemensamma välfärd.

Jon Thorbjörnson (V)

riksdagsledamot Halland

Agnes Hulthén (V)

gruppledare Region Halland

Lisa Mogren (V)

gruppledare Hylte

Maria Rasmussen (V)

gruppledare Kungsbacka

Mikael Hallberg (V)

gruppledare Falkenberg