Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

En kampanj för att ta sig till stranden på andra sätt bör initieras. Alternativa p-platser tas fram, kanske badbuss. Viljan finns inte, man har aldrig försökt, skriver en representant för MP i Laholm. Bild: Jari Välitalo
En kampanj för att ta sig till stranden på andra sätt bör initieras. Alternativa p-platser tas fram, kanske badbuss. Viljan finns inte, man har aldrig försökt, skriver en representant för MP i Laholm. Bild: Jari Välitalo

Naturen sätter gränser för vad som är lämpligt – oavsett partifärg

En kampanj för att ta sig till stranden på andra sätt bör initieras.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

Miljöpartiet var inte med på manifestationen för bilar på stranden.

Vi är emot bilar som kör och parkerar på stranden.

Detta skrev MP i en motion 2016. Att ta bort all körning och parkering är dock inte möjligt och heller inte önskvärt. Räddningstjänst, strandservice, funktionsnedsatta, båtisättning och liknande bör få ske på några ställen. Av den anledningen behöver man överklaga eller begära dispens från länsstyrelsens beslut.

Vi föreslog redan i motionen att en grupp med kompetenta personer med olika intressen skulle tillsättas för att finna möjliga lösningar med mål att sluta använda stranden som väg och parkeringsplats. Motionen avslogs.

För att skydda strand, hed och bakomliggande bebyggelse bör flertalet vägar läggas igen, kanske 15 av de 23 befintliga, alltså inte bara förses med bom. Fyll dem med sand, lägg ut kokosmattor och transplantera gräs och ljung, detta för att hindra havet från att komma in och erodera bort sanden. Detta är en klimatanpassningsåtgärd. Klimatanpassningsplanen 2014 föreslog detta och det borde vara i kommunens intresse, trots att marken är privatägd. Där föreslogs också att en förvaltningsplan för hållbart nyttjande av stranden skulle tas fram, vilket inte är gjort.

En kampanj för att ta sig till stranden på andra sätt bör initieras. Alternativa p-platser tas fram, kanske badbuss. Viljan finns inte, man har aldrig försökt, säger bara: det går inte, det blir kaos. En parkeringsutredning är gjord, så sätt i gång, alternativ finns men det kostar.

Så nu står vi här. Viljan att göra något annat än skrika högt och protestera har inte funnits och finns inte. Vi gömmer huvudet i sanden så länge det finns någon sand. Fortsätter detta ställningskrig med bilar eller inte bilar som egentligen är en icke-fråga i förhållande till den klimatanpassning vi behöver göra, är det bara att rätta sig efter beslutet och vänta på att havet tar bort stranden och tränger in i bebyggelsen.

Naturen sätter gränser för vad som är lämpligt oavsett partifärg.

Margareta Lindgren, ordförande Miljöpartiet Laholm

LÄS OCKSÅ: Patrik Nilsson samlar namn mot biltrafiken på stranden

LÄS OCKSÅ: Stor uppslutning vid manifestation för bilstranden i Mellbystrand

LÄS OCKSÅ: Markägarförening vill folkomrösta om strandtrafik

LÄS OCKSÅ: Stoppad strandtrafik – här är förslag på lösningar