Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Natomedlemmarnas flaggor utanför högkvarteret i Bryssel. Sveriges flagga bör också vaja där, anser skribenten. Bild: Olivier Matthys
Natomedlemmarnas flaggor utanför högkvarteret i Bryssel. Sveriges flagga bör också vaja där, anser skribenten. Bild: Olivier Matthys

Natomedlemskap är nödvändigt för vår säkerhet

Nato är för västvärlden den främsta garanten för fred, säkerhet och militär förmåga. Sverige hör därför hemma i Nato.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

Frågan om ett svenskt Nato-medlemskap har åter aktualiserats. Det har sällan funnits ett bättre och viktigare tillfälle för ett tydligt ställningstagande för ett svenskt Natomedlemskap.

Just nu pågår det överläggningar i Finland om huruvida man ska ingå ett finländskt Natomedlemskap. Folkopinionen i Finland ökar för att ansöka om ett Natomedlemskap, vilket kommer påverka oss som nation i vårt agerande. Svenska folkopinionen för ett svenskt Natomedlemskap har även det ökat den senaste tiden som givetvis hör ihop med situationen i Europa. Att vara neutrala fungerar inte i det nya läget som är i världen och Europa. Neutral kan mycket väl betyda utan direkt hjälp och Sverige som liten nation kan inte försvara sig själv utan behöver andra som hjälp.

Kristdemokraterna förespråkar ett svenskt Natomedlemskap. Nato är för västvärlden den främsta garanten för fred, säkerhet och militär förmåga. Sverige hör därför hemma i Nato. Vi kan inte på egen hand trygga vår säkerhet i en situation där våra gränser och intressen hotas av en militär stormakt. Säkerheten måste byggas tillsammans med andra och både EU och Nato är nödvändiga för att bibehålla demokrati och självständighet i Europa.

Med ett svenskt medlemskap i Nato skulle vi i Sverige fullt ut kunna planera, synkronisera och öva försvaret av vårt närområde tillsammans med våra grannar. Först då skulle vi kunna få de försvarsgarantier som krävs för att försvara vårt land.

Kristdemokraterna vill samtidigt kraftigt höja anslagen till det svenska försvaret. Ett försvar som tyvärr har varit eftersatt i många år och nu när vi känner att vi har behov behövs stora investeringar. Vi behöver på kortast möjliga tid nå två procent av BNP.

Vi kristdemokrater vill ansöka om Natomedlemskap snarast. Endast med ett svenskt medlemskap i Nato skulle vi kunna få de försvarsgarantier som krävs för att försvara vårt land.

Det är dags för Sverige att gå med i Nato.

Larry Söder

riksdagsledamot Kristdemokraterna