Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Helena Landstedt/TT/arkiv
Bild: Helena Landstedt/TT/arkiv

Narkotikastrafflagen bör skärpas

Spåren från de länder där man gett efter för narkotikaliberalernas högljudda ”argumentation” avskräcker.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

Replik:

Svar till Mike, polis i Halmstad, HP 8/1.

Bra insändare om narkotikaproblematiken från en som uppenbarligen har stor erfarenhet från gräsrotsnivå. Som balans till den minoritet av narkotikaliberaler och opportunister som mestadels hörs och syns i media är det viktigt att förklara varför det fortsatt ska vara straffbelagt med all narkotikahantering som inte är legalt utskriven i medicineringssyfte. Spåren från de länder där man gett efter för narkotikaliberalernas högljudda ”argumentation” avskräcker. Inte i något land har man kunnat påvisa positiva effekter som liberaliseringen haft om man ser frågan i ett helhetsperspektiv. Vårt närmaste grannland Danmark är ett definitivt avskräckande exempel. Den liberala synen på narkotika (och även alkoholförsäljningen) är varnande exempel.

Jag har själv varit i kontakt med socialarbetare i Köpenhamn, vilket var synnerligen intressant. Där ingick även ett studiebesök på Christiania. Mycket information delgavs och det som allra mest fastnade i minnet var orden ”Släpp aldrig narkotika- och alkoholhanteringen fri i Sverige. Ni vet inte hur bra ni har det i jämförelse med oss i Danmark.”

Om socialförvaltningen i Sverige i dag är tungt arbetsbelastad av missbruksproblematik, skulle detta inte vara någonting om gifterna släpptes fria i Sverige enligt danskarna jag träffade. Hälsoaspekten är således viktig för att i största möjliga mån begränsa antalet narkotikamissbrukare. Hur narkotikaliberalerna ens kan föra fram sitt budskap om att avkriminalisera narkotikaanvändningen är en fullkomlig gåta. Man lever uppe i det blå och har sannolikt hamnat där på grund av inandade narkotikaångor och en skev samhällssyn.

Om dessa människor har behov att döva sig ytterligare och fjärma sig från en bister verklighet så rekommenderas ett besök på Christiania eller möjligen på en ”coffeshop” i Amsterdam. I Sverige ska de ständigt känna sig jagade av våra ansvarstagande myndighetsföreträdare på alla nivåer och en gärna skärpt narkotikastrafflag.

Leif Andersson