Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Energi. Skribenten anser att brunkolsbrytningen bör stoppas.

Nödvändigt att stoppa brytningen

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

Replik

Svar till Vladimir Dvorak, 20/5

Energi. Energiewende är namnet på Tysklands energipolitik vars mål är att 80 procent av landets elenergi ska vara förnybar år 2050. Statistik över Tysklands energibalans visar att el från kolkraft minskat något jämfört med millenniumskiftet. Detta trots nedläggning av kärnkraften och att priset på utsläppsrätter blev så lågt att det var billigare att elda kol än att använda andra energislag.

Hållbar elenergi har ökat mycket snabbt. 2014 svarade förnybar el för 161 terrawattimmar vilket är mer än hela Sveriges totala elproduktion! Sant är att Tyskland i nuläget är beroende av kol för att täcka det totala energibehovet. Samtidigt är satsningen på framtidens energi imponerande.

Kolet måste göras till en bristvara som är för dyr att använda. Varje brytning som avslutas är en vinst för mänskligheten och har en positiv effekt för att påskynda utvecklingen av hållbar energi. Utsläppen från Vattenfalls brunkolsbrytning är gigantiska. De beräknas vara 24 gånger så stora som Sveriges totala utsläpp i övrigt.

Omställningen är inte gratis. I Tyskland har man insett att en något högre elräkning i dag betalar sig i framtiden. Att stoppa kolbrytningen, Vladimir, är ingen plakatpolitik. Det är helt enkelt nödvändigt.

Bengt Svalander