Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Några tankar efter världsklimatmötet

Snart får Getinge, Kvibille, Åled, Skedala och Tönnersjö havsbad!

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

Världens militärutgifter är de största sedan kalla kriget. Sipri, uppskattar utgifterna 2017 till hisnande 14 847 miljarder kronor. Donald Trump ökade USA:s försvarsbudget för 2019. Den motsvarar drygt 6 000 miljarder kronor, mer än 100 svenska försvarsbudgetar. 10 gånger större än ryska försvaret.

"The American way of life" är inte förhandlingsbar. Det är det solklara budskapet som president George W Bush när USA hoppade av Kyotoprotokollet om att minska utsläppen av koldioxid. Billig bensin, evig industritillväxt och konsumtion utan begränsningar ingår i den amerikanska livsstilen. Låter lika som M, KD och SD.

”Existential climate-related security risk: A scenario approach” är en ny rapport baserad på erkänd klimatforskning som visar ett scenario som sträcker sig 30 år till 2050.

En miljard klimatflyktingar från tropiska områden, Amazonas och korallrev kollapsar, nationer suddas ut i stigande vattennivåer och kärnvapenkrig hotar. Civilisationen som vi byggt upp under 2000 år kan gå under i kaos år 2050. Det är scenariot om vi inte inom en snar framtid ställer om vårt sätt att leva till nollutsläpp. En miljard flyktingar i världen om 30 år! 15 gånger fler än 2019.

Vilken migrationspolitik tar höjd för det? Vad säger ni SD? Ursäkta jag glömde, Trump och ni tror ju inte på vetenskap.

William C. Clark, Harvard University, Cambridge har sammanställt från 13 olika forskningsinstitut om att den globala uppvärmningen kan göra jorden obeboelig om den når två grader.

Medeltemperaturen kan stiga uppemot 4-5 grader. Polarisen smälter. Havsytan stiger med 50 meter. Detta leder till att stora regioner blir obeboeliga.

Stora delar av ytor för odling av mat hamnar under vatten. Det som blir över kommer vi att slåss om.

Vapnen är i sig själva tillräckligt för 100 procents utplåning av allt mänskligt liv. Frågan är vad som kommer att trigga användandet.

Sune Andersson