Tack vare närakuten är invånarna i Kungsbacka de som minst söker sjukhusens akutmottagningar, skriver insändarskribenten.
Tack vare närakuten är invånarna i Kungsbacka de som minst söker sjukhusens akutmottagningar, skriver insändarskribenten. Bild: Claudio Bresciani/TT

Närakuter ökar tillgängligheten

I dag har ungefär 25-30 procent av de som söker vård på sjukhusens akuter inte behov av den vård man kan ge och ska ge på sjukhusens akuter

ANNONS
|

Slutreplik. Apropå insändaren ”Fler närakuter fragmenterar vården”, 9/6.

Signaturen "vem ska man tro på ett valår" har kanske inte helt förstått iden med närakuter.

Om vi var vi otydliga, så vi ska försöka förklara det bättre.

En närakut är, i de flesta fall, för de som söker vård kvällar och helger. När man själv bedömer att man inte kan vänta tills vårdcentralen öppnar dagen efter. Det fragmenterar inte vården utan ökar tillgängligheten.

Vi vet att i dag har ungefär 25–30 procent av de som söker vård på sjukhusens akuter inte behov av den vård man kan ge och ska ge på sjukhusens akuter, men eftersom det inte finns några alternativ så söker man sig självklart dit.

ANNONS

Vi har en närakut i Halland i dag, den finns i Kungsbacka och har cirka 40 000 besök per år. Tack vare den är invånarna i Kungsbacka de som minst söker sjukhusens akutmottagningar.

Likvärdig modell ser vi i Liberalerna är möjlig i Halmstad och Varberg och kanske också i Falkenberg.

Närakuten i Kungsbacka är upphandlad och drivs av Capio. Besöken betalas av den vårdcentral man är listad på. (I Kungsbacka är cirka 20 procent är patienter på närakuten från Västra Götaland) Vad vi fått till oss är att vårdcentralerna i Kungsbacka, privata som regionens, är nöjda med denna organisation. Vårdcentralsläkarna behöver på så sätt inte gå jour utan kan fullt ut ägna sig åt patienterna på sin vårdcentral.

Ann Molander (L), ordförande ambulans diagnostik hälsa, toppkandidat regionvalet

ANNONS