Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Martina Holmberg/TT
Bild: Martina Holmberg/TT

När skottet ljuder är det för sent – agera mot handeln med elfenben

Handel med utrotningshotade djur underblåser internationell brottslighet, helt jämförbart med drog- och vapenhandel. Det finns starka kopplingar mellan grov organiserad brottslighet, korruption, penningtvätt och illegal handel med elfenben.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

Många tror att elfenbenshandel idag är totalförbjuden i EU men så är inte fallet. Det pågår en omfattande handel med elfenben både inom och från EU.

Internationell handel med nytt elfenben är förbjuden. Men inom EU tillåts fortfarande handel med antika elfenbensföremål från ett årtal innan 1947 eller elfenbensföremål som införskaffats mellan 1947 och 1990 åtföljs av ett särskilt certifikat.

Förekomsten av lagligt elfenben på marknaden gör det möjligt att tvätta illegalt elfenben. Det finns många sätta att få betarna från nyskjutna elefanter att likna antika elfenbensföremål. Det finns bevis för att illegalt elfenben säljs som lagligt, antikt elfenben. Den lagliga elfenbensmarknaden leder till ökad tjuvjakt.

Förutom de förödande konsekvenserna för elefanterna vittnar afrikanska länder om att tjuvjakt för elfenben undergräver rättsstaten och driver ekonomisk och social instabilitet i de länder som drabbats av tjuvjägare. African Elephant Coalition, en sammanslutning av 30 afrikanska länder har vänt sig till EU-kommissionen med en vädjan om att helt stänga EU-marknaden för elfenben.

Storbritannien har nyligen antagit en av världens starkaste lagstiftningar mot elfenbenshandel. Nästa steg bör vara att EU agerar för att omöjliggöra att Europa används som en transithub.

Diskussionen pågår just nu och vi anser att EU bör införa ett förbud mot handel med elfenben med bara ett fåtal mycket begränsade undantag; För handel till och mellan officiella museer samt för äldre musikinstrument och antikviteter som endast innehåller små mängder elfenben.

Sverige bör kraftfullt agera för att EU skärper upp dessa lagar och svarar an mot vädjan från majoriteten av de afrikanska länderna. Brottslighet måste förebyggas, när skottet ljuder är det för sent.

Elisabeth Falkhaven

riksdagsledamot och djurskyddspolitisk talesperson för Miljöpartiet de gröna

Janine Alm Ericsson

utrikespolitisk talesperson för Miljöpartiet de gröna