Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Jari Välitalo
Bild: Jari Välitalo

När ska Halmstad förbereda sig för klimatförändringen?

Klimatförändringarna gör att havet stiger över hela världen. I Sverige är det kusten längs Skåne, Halland och Blekinge som är allra värst drabbad. Där kan havet stiga upp mot en meter fram till slutet av seklet och vid storm över tre meter. (MSB, 1140).

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

Flera kommuner från Karlskrona i öster till Ystad, Vellinge, Helsingborg och Höganäs (för att bara nämna några) har redan planer för detta. Men Halmstad?

Sedan kommunen i höst avslöjade planerna på byggnation av Österskans har jag försökt att få klarhet i kommunens beredskap. Marknivån vid Österskans ligger till stora delar under tremetersnivån. Är det i detta läge vettigt att lägga resurser på att planera för hotellbygge i stället för att rusta för kommande problem med havshöjningen?

Även Göteborg har nu påbörjat en ambitiös planering. Ett tv-inslag i tisdags presenterade Göteborgs klimatstrateg och den påbörjade byggnationen av skyddsmurar. Filmen i tv-inslaget som försöker visa hur det kan se ut år 2100 då ett oväder drar in över Gustav Adolfs torg bör kunna mana till eftertanke.

Kan detta vara den väckarklocka som får Halmstad kommun att börja agera?

J. Svennesson

Svar direkt

Hej och tack för engagemang i klimatfrågan. Halmstads kommun är medveten om de utmaningar vårt samhälle står inför på grund av klimatförändringarna. För Halmstad förväntas höjda havsnivåer (cirka en meter) och vid stormar, tillfälligt kraftig nivåhöjning, till över tre meter till 2100. Kommunen utreder också risk och effekter av ökade skyfall och längre värmeböljor. Det planeras för framtiden och genomförs redan konkreta åtgärder. I varje enskild detaljplan hanteras också klimatutmaningarna.

I översiktsplanen som är ute på samråd just nu anges inriktningar för nybyggnation i relation till förväntade klimatförändringar. Under nästa år förtydligas detta också i en klimatanpassningsplan där det kommer finnas strategier och förslag på åtgärder för hur Halmstad skyddas.

Jenny Axelsson (C), kommunstyrelsens vice ordförande