Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Det är en utmärkt idé att företag kan subventionera kollektivresor till och från arbetet, skriver företrädare för MP i en replik på en insändare som bland annat presenterade detta förslag. Bild: Roger Larsson
Det är en utmärkt idé att företag kan subventionera kollektivresor till och från arbetet, skriver företrädare för MP i en replik på en insändare som bland annat presenterade detta förslag. Bild: Roger Larsson

MP är fast beslutna att fortsätta leda och driva på utvecklingen

Det finns mycket kvar att göra för att övergången till hållbara transporter ska gå så fort som möjligt.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

Replik. Apropå insändaren ”MP, använd skatten till alternativ som folk har råd med”, 20/8.

Tack Niclas för några riktigt kreativa förslag på lösningar kring hur vi kan minska bilismen. Det är en utmärkt idé att företag kan subventionera kollektivresor till och från arbetet.

För att underlätta den typen av initiativ införde MP det hånade elcykelstödet och har förändrat reglerna för avdrag så man nu kan göra reseavdrag för buss och cykel. MP har också varit initiativtagare till utredningen om ett nationellt biljettsystem. Detta skulle underlätta kollektivt resande betydligt.

Det stämmer som Niclas säger att elbilar är dyrare i inköp som nya men när det gäller elbilar måste man tänka lite annorlunda kring den faktiska kostnaden. När platt-tv kom i början av 2000-talet var de extremt dyra, nu har i stort sett alla en platt-tv som är vida överlägsen de första båda i pris och prestanda. Samma kurva pågår nu inom elbilsevolutionen.

Miljöpartiet har skyndat på utvecklingen genom en rad förslag; solenergistödet och laddboxstödet (numera miljöteknikavdraget) har gjort det möjligt för privatpersoner att installera nödvändig teknik för övergången till säker laddning med egenproducerad el. Miljöpartiets idé bonus/malus infördes 2018 just för att få till ett fordonsskattesystem där bilar med höga utsläpp finansierar bilar med lägre utsläpp, precis så som Niclas önskar.

Den 1 juli i år ändrade regeringen reglerna för förmånsvärdet på så kallade miljöbilar, så att det ska bli mer jämlikt för dem som inte har tjänstebil att skaffa en bil med bättre miljöprestanda och i samband med det ökades miljöbilspremien till 70 000 kronor.

Summerar man därtill kostnaden för fordonsskatt, drivmedel, service och reparationer är månadskostnaden för elbilen överlägset mycket billigare än motsvarande fossilbil. På tio år har man till och med sparat in inköpspriset på en Volvo V60.

Det finns mycket kvar att göra för att övergången till hållbara transporter ska gå så fort som möjligt, MP är fast beslutna att fortsätta leda och driva på den utvecklingen genom både lagstiftning och stöd.

Björn Wahll, Miljöpartiet de gröna i Hylte

Elisabeth Falkhaven, riksdagsledamot från Halland för Miljöpartiet de gröna