Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Bild: Johan Nilsson/TT

Minst sagt konfunderad av hanteringen av självtest

Utförde nyligen självtest av covid-19 på Halmstad flygplats, då jag känt av flera symptom.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

Är själv inte en riskgrupp men ville ta test för att kunna veta hur jag ska bemöta familj och eventuellt behöva kunna sätta sig själv i karantän. Men blev minst sagt konfunderad över hanteringen av dessa test och möjlig smittspridning. När jag kommer dit ser jag en taxibil med en ensam stressad taxichaufför som springer mellan bilar med sitt tunna skyddsskynke som fladdrade av vinden in i varje nerhissad vindruta med snörvlande chaufför/passagerare. Han har ett skyddsvisir och blåa plasthandskar av typ diskhandskmodell. Han går runt och hämtar in påsar som de sjuka har hanterat och går och lämnar i bussen där det sitter en annan person. Handskarna behåller han hela tiden på.

När jag får min påse och öppnar den påbörjar jag testerna enligt medföljande instruktioner.

Jag lägger "påsen" (det är denna jag anser vara en potentiell smittspridare) i knät och börjar med att topsa halsen vilket för med sig kräkreflexer och andra typer av hostningar och frustande. När jag sedan går över till att topsa näsan kittlar det så att jag nyser rätt ner i knät. Påsen är på samma plats. Gör sedan steg 3 med att spotta i en liten behållare med en öppning på kanske 5-6 mm. Svårt pricka helt rätt men tror jag klarade mig från att spilla på påsen som ligger "tryggt" i knät.

Jag ser denna process som lite samma som en bagare med plasthandskar som bakar bröd men som samtidigt står i kassan och tar emot kontanter med samma handskar. Rätt tänkt men ändå så fel! Under de totalt 30 minuter som jag är på plats använder han samma handskar till 10-15 bilar. Hur ofta byter han dessa handskar. Jag blir lite orolig över bara tanken att det kanske är samma handskar hela dagen?

Det är ju en jättebra idé att taxichaufför kan hjälpa till med detta men har de den vetskap om hur kontamination fungerar och hur lätt smittspridning kan ske? Jag jobbar själv på ett medicintekniskt företag och anser mig ha stor insikt i denna process. Går det att se över den hantering som finns i dag med dessa självtest och förbättra processen? Svaret är - JA det gör det absolut.

Halmstadbon

Svar direkt

Tack för din beskrivning som är värdefull i fortsatt arbete för att kunna erbjuda en säker provtagning.

Självprovtagningen är ett samarbete där Region Halland fått möjlighet att erbjuda den lösning Folkhälsomyndigheten tagit fram för att kunna säkra bred provtagning av covid-19 i Sverige. Vi inom regionen följer arbetet med självprovtagningen i Halland hela tiden och i samarbete med våra nationella parter genomförs de förbättringar och justeringar som behöver göras.

Personalen vid självprovtagningen har utbildats internt av sin arbetsgivare och Folkhälsomyndigheten har varit med att ta fram de hygienriktlinjer som gäller. Region Halland har varit delaktiga men har inte sista ordet, även de fackliga organisationerna har påverkan på vad personalen ska använda för skyddsutrustning.

De personer som arbetar på provtagningsplatserna och delar ut provtagningspåsarna har fått en tydlig instruktion om att byta handskar vid kontaminering och när de går på rast. Personalen ska använda tång när de delar ut och samlar ihop provtagningskitet, inför och efter att självprovtagningen har genomförts. Tången rengörs med desinfektion. Vi kommer göra vad vi kan för att säkerställa att gällande riktlinjer efterlevs.

Mika Jägerstedt, projektledare för utökad provtagning Region Halland