Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bättre villkor, mer frihet och ökad trygghet för landsbygden, förespråkas av skribenterna. Bild: Fredrik Sandberg/TT
Bättre villkor, mer frihet och ökad trygghet för landsbygden, förespråkas av skribenterna. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Minska regelkrånglet för lantbrukare

Moderaterna står för en politik som bevarar landsbygden, samtidigt som vi värnar om utvecklingen av densamma.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

Moderaterna vill att landsbygden ska ha bättre villkor, mer frihet och ökad trygghet. Vi föreslår bland annat förenklade möjligheter för övervakningskameror på egen mark, samt att regelkrånglet för lantbrukare minskar.

Moderaterna står för en politik som bevarar landsbygden, samtidigt som vi värnar om utvecklingen av densamma. Oavsett vad du arbetar med, ska du kunna bo på landet. I kölvattnet av coronapandemin, framgår vikten av väl utvecklade och fungerande digitala resurser i syfte att möjliggöra hemmaarbete. Här behöver politiken säkra att förutsättningarna finns, exempelvis via stärkt tillgång till el och bättre mobiltäckning. Även fiberutbyggnad, bränslekostnader och vägkvalitet är direkt avgörande för att landsbygden ska vara ett möjligt alternativ för många.

Lantbruk och gröna näringar är en stor del av Laholms tradition och stolta kultur. Lantbruk som strävar efter att modernisera och utveckla sin verksamhet möter ofta en tung regelbörda. Att lantbruk enligt miljöbalken klassas som ”miljöfarlig verksamhet” är ett tydligt exempel på hur man ser på lantbruk. Moderaterna vill lyfta bilden av lantbruk som den högteknologiska och livsviktiga näring det är. Lantbrukare behöver få förtroende att använda sitt bondförnuft.

Laholms fantastiska natur är något vi ska vara stolta över att kunna visa upp, och vars attraktionskraft och varumärke vi ska fortsätta odla. Från kustens sandstrand till inlandets skogsmarker. För en landsbygdskommun som Laholm är det oerhört viktigt att kunna skapa attraktiva boendemiljöer i våra vackra naturområden. Moderaterna vill därför öka det lokala inflytandet över strandskyddet i syfte att stärka kommunernas självbestämmande över var strandskyddet ska gälla.

Moderaterna i Laholm vill därför att:

• Regelkrånglet för lantbrukare minimeras.

• Arbetet kring marknadsföring av Laholms naturvärden utvecklas.

• Gårdsförsäljning underlättas.

• Ett långsiktigt strategiskt kommunalt arbete som underlättar livet utanför Laholms tätort.

Jonas Hellsten (M)

Caroline Ugglesjö (M)