Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Inte minst i det halländska inlandet är vildsvinen ett jättebekymmer. De har gott om områden att vara i på dagen för att på natten förstöra åkrar, ängsmarker och trädgårdar, skriver Ulrika Algothsson, LRF. Bild: Fredrik Sandberg/TT
Inte minst i det halländska inlandet är vildsvinen ett jättebekymmer. De har gott om områden att vara i på dagen för att på natten förstöra åkrar, ängsmarker och trädgårdar, skriver Ulrika Algothsson, LRF. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Miljontals brödlimpor når aldrig butikshyllorna

Det är vildsvin, hjort och fågel som 2020 förstörde 165 000 ton spannmål. Det som skulle blivit inkomst för lantbruket.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

330 miljoner limpor når aldrig butikens brödhylla. Statistiska Centralbyrån, SCB, konstaterar detta i en rapport från i somras. Det är vildsvin, hjort och fågel som 2020 förstörde 165 000 ton spannmål. Det som skulle blivit inkomst för lantbruket. Vår gemensamma kassa som ska användas till bland annat till välfärd och infrastruktur dräneras årligen med stora belopp.

Det är ett icke acceptabelt matsvinn. Inte nog med att det är ett hot mot svensk livsmedelsproduktion, det är även ett stort samhällsproblem.

Skadorna av de för stora viltstammar har fördubblats på sex år. Det är en utveckling som måste stoppas. Vildsvinen är det största vilthotet mot livsmedelsproduktionen. Jakten på vildsvin måste intensifieras och utfodring förbjudas.

Vildsvinen frodas. I Sverige som helhet uppskattas de till mellan 300 000 och 500 000. Utvecklingen går dock att vända, bland annat genom kraftigt ökad jakt.

Inte minst i det halländska inlandet är vildsvinen ett jättebekymmer. De har gott om områden att vara i på dagen för att på natten förstöra åkrar, ängsmarker och trädgårdar. Är det spannmål är det i regel svårt få en bra kvalité på skörden. Vallen, gräset, kan återhämta sig men det är risk att få sten och jord i fodret som orsakar maskinskador och ger sämre kvalitet på vinterfodret.

För lantbrukarna handlar det om ett stort inkomstbortfall och många funderar på att helt lägga ner sin odling. Det är ett hot både mot utvecklingen av den halländska landsbygden och Sveriges försörjningstrygghet när det gäller livsmedel.

LRF uppmanar markägare att skaffa faktaunderlag genom att montera upp burar på markerna för att få synliga bevis på hur en yta som inte betas av vilt ser ut.

Regeringen måste tillsätta en ny jaktlagsutredning. På kort sikt måste skyddsjakten förenklas, reglerna kring fällfångst liberaliseras och reglerna för utfodring stramas upp. LRF förväntar sig att det ageras snabbt och kraftfullt!

Ulrika Algothsson

LRF Hallands regionstyrelse