Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Centerpartiet vill se en ökad andel närproducerat i våra offentliga kök. Bild: Jari Välitalo
Centerpartiet vill se en ökad andel närproducerat i våra offentliga kök. Bild: Jari Välitalo

Mer närproducerat i våra matsalar

Det är viktigt att skolbarnen äter sig mätta för att orka med skoldagen och då behöver de en allsidig och näringsriktig mat.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

Det finns många skäl för att öka den närproducerade maten i våra offentliga kök. Närproducerad mat betyder färre transporter, färskare råvaror och att det hållbara jordbruk som våra lantbrukare utvecklar kommer att ge oss ökad försörjningstrygghet i en klimatföränderlig framtid. ”Mat, miljö och klimat” hänger tätt samman och är helt grundläggande för vår överlevnad. Detta är ett av de områden som Centerpartiet pekar ut som särskilt viktigt inför den kommande mandatperioden.

Vi vill se en ökad andel närproducerat i våra offentliga kök – mer halländsk mat i skolmatsalar och äldreboenden helt enkelt. Vi i Centerpartiet verkar för en bättre dialog mellan lokala producenter och Halmstads kommun för att få en större delaktighet och förståelse för den gröna näringen. Att vi får fler delaktiga i detta arbete är något vi alla vinner på.

Sveriges matproduktion är i världsklass; ”Världens duktigaste bönder finns i Sverige. Det är ni som producerar vår mat inom ramen för världens mest långtgående regler för djurskydd, smittskydd, antibiotikabegränsning och miljökrav.” Så beskriver Johan Rockström våra svenska bönder, och vi håller med. Sveriges livsmedelsförsörjning diskuteras flitigt i dag och det är glädjande. Vi behöver bli fler i hela samhället som förstår vikten av att vi köper och konsumerar mer svenskt, och inom det offentliga har vi ett särskilt ansvar att bidra till en hållbar konsumtion och produktion.

Det är viktigt att skolbarnen äter sig mätta för att orka med skoldagen och då behöver de en allsidig och näringsriktig mat. Måltidspersonalen ska lyssna på dem som äter maten som lagas och där är matråden en viktig del. Matråd ska finnas på alla skolor och göra skolbarnen delaktiga i vad som serveras, så att de ska kunna vara med och påverka menyer och innehåll. Vi vet att måltidspersonalen med sin kompetens kan laga god mat även med vegetariska råvaror. Vi tror att genom att erbjuda vegetarisk mat ibland kan nya vanor skapas.

Vi ser det som självklart att vi i de offentliga köken ska vara med och ta ansvar för en mer hållbar livsmedelskonsumtion. En del är att köpa in mer närproducerat samt att välja kött med omsorg från våra halländska och svenska matproducenter, och en annan del är att servera helvegetariskt ibland, bra för både hälsa och miljö.

Marie-Helene Bergstrand

Christel Cederberg

Staffan Svensson

Centerpartiet Halmstad