Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Vindkraften räcker inte till för att ersätta kärnkraft under kalla vinterdagar anser insändaren. Bild: Fredrik Sandberg/TT
Vindkraften räcker inte till för att ersätta kärnkraft under kalla vinterdagar anser insändaren. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Medvind beror på subventioner

Läs och begrunda en energiverklighet från en dag med minus en grad.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

Kommentar till Mattias Karlssons ledare om kärnkraft 11/02/2021.

Sveriges elläge i dag 2021-02-16 15:00, -1grad i luften:

Kärnkraft: 6 993 MW

Värmekraft. 1 911 MW

Ospecificerat: 619 MW

Vindkraft: 663 MW

Vattenkraft: 11 897 MW

Total produktion: 22 083 MW

Total förbrukning: 22 587 MW

Importerar: 504 MW

Läs och begrunda din ledarartikels trovärdighet. Det kanske våras för vindkraften, men i Sverige har vi vinter också. Vindkraftens medvind består av subventioner från Svenska elkonsumenter.

Håkan Bengtsson

Svar direkt

Detta är en ögonblicksbild. Över året sker en nettoexport av el från Sverige. Det går heller inte att säga att temperaturen är en grad minus, vädret är som bekant olika i olika delar av landet.

Som jag tidigare har skrivit här finns det inga subventioner för vindkraft längre (HP-läsaren 20/2). Det finns ett elcertifikatssystem för förnyelsebar energiproduktion där vindkraften ingår. Det är ett teknikneutralt stödsystem för att främja förnyelsebara energikällor, vilket är viktigt i klimatomställningen där de fossila energikällorna måste fasas ut.

Mattias Karlsson

politisk redaktör