Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Medlemmarna har tagit stort ansvar, det ska synas på lönen

Nu pågår centrala avtalsförhandlingar om löner och villkor för Visions medlemmar i Region Halland.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

Ett nytt avtal ska tecknas senast den sista oktober. Visions uppfattning är tydlig; våra medlemmar har tagit ett stort ansvar i en svår tid och det ska synas i lönekuvertet.

Vi befinner oss i en mycket ovanlig situation där förhandlingarna återupptagits efter att ha satts på paus under våren. Många medlemmar undrar hur det ska bli med lönerna och från vilket datum den nya lönen ska börja gälla. Visions målsättning är att ha nya centrala avtal på plats senast den 31 oktober då nuvarande avtal löper ut. Därefter tar de lokala löneprocesserna vid, så att medlemmarna kan få ut sin nya lön så snart som möjligt. Vår ambition är att de nya lönerna ska börja gälla från den 1 april i år.

I media sprids en bild av att det kanske inte blir några nya löner i år. Alldeles oavsett så förväntar vi oss att våra medlemmar, som har dragit ett tungt lass under våren och gör stora insatser för välfärden varje dag, ska få sina löneökningar och inte förlora något på grund av den kris som samhället genomgått. Visions medlemmar har tagit ett stort ansvar i en svår tid och det ska synas i lönekuvertet.

För några veckor sedan presenterade regeringen och samarbetspartierna sin höstbudget med miljardsatsningar på regioner. Att välfärden prioriteras är helt rätt. Vi vet att den ekonomiska situationen i Region Halland var tuff innan pandemin. Med de ekonomiska tillskott som nu aviseras i budgeten skapas goda förutsättningar för Visions medlemmar som leder, administrerar och utvecklar välfärden. Framförallt skapas ett utrymme för stabila löneökningar för alla de medarbetare som dragit ett tungt lass under våren.

Politiker här i Region Halland är inte bara politiker, de är också arbetsgivare. Nu är det dags för dem att leva upp till de fina orden och hyllningarna till medarbetarna, och se till att alla som levererat välfärd under krisen också får sina nya löner.

Lennart Johansson

ordförande

Vision Region Halland