Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Bild: Jessica Gow/TT

Medierna ska granska det politiska systemet, inte tvärtom!

Kravet från SD häromdagen att representanten för SVT skulle inkallas till ett möte med kulturutskottets politiker angående ett inslag på tv väcker obehagliga känslor.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

Just hemkommen från ett besök i Berlin med en gedigen genomgång av och tillbakablick på 30-talets Tyskland, tror jag knappt på vad jag läser och risken är stor att många inte reagerar likadant som statsministern gjorde, det vill säga kraftigt understryker vikten av medias frihet.

Själv har jag ganska diffusa minnen av 30-talets Sverige, men jag förstod att vissa grupper i samhället tyckte det var självklart att ha affärer med Tyskland, att träffas och hylla ”framåtandan” och att tjäna pengar på den. Men det fanns också en medvetenhet i vår lilla stad om var preferenserna borde ligga och vilka man skulle undvika att kopplas samman med.

I dag tycks mig många inte vara medvetna om vilket val de gör när de lägger sin röst. Man är missnöjd och lockas kanske av spänningen att byta parti och lägger sin röst på den som just i ögonblicket ter sig framgångsrik och avviker från det vanliga. Kanske lockas en del också av de mer synliga bevisen som färgerna, fanorna, grupperna av glada ungdomar i gul och blå klädsel och SD-landsmötets uppvisande av den goda familjen, ledaren med fru och barn. Ungsvenskarnas symbol borde väcka ett obehag och, åtminstone hos äldre, en känsla av upprepning av onda tider i Europa.

I grunden tror jag att SD:s framgång som parti har sin grund i människans behov av trygghet, ett behov som vi alltid försöker tillfredsställa, så fundamentalt djupt förankrat i oss sedan urminnes tider. Men...rösta med hjärnan i stället för hjärtat och läs på om det demokratiska systemet! Medierna ska granska det politiska systemet, inte tvärtom!

Trettiotalisten