Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Att olika studieförbund finns är utifrån mitt sätt att se det en bra möjlighet, menar skribenten. Bild: Vilhelm Stokstad / TT
Att olika studieförbund finns är utifrån mitt sätt att se det en bra möjlighet, menar skribenten. Bild: Vilhelm Stokstad / TT

Medborgarnas möjlighet att öka sin kunskap är viktig

Riksrevisionens råd är inte att minska statsbidragen till studieförbunden så som SD vill, menar skribenten.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

Replik på insändaren i HP 2/11 ”Legitima skäl att minska stödet till studieförbunden”.

Enligt Riksrevisionens granskning av studieförbundens statsbidrag går det att utläsa att studieförbunden brister i kontrollen av utbetalning av kostnadsersättningar. Det framkommer inte i denna granskning några oegentligheter överlag om studieförbundens verksamhet utan det handlar om kontroll och uppföljning av utbetalade statsbidrag.

Att detta används som islamofobisk och alarmistisk propaganda av SD:s representanter är beklagligt men inte förvånande då dessa personer vill öka polariseringen i vårt samhälle och ställa grupper mot varandra. Därmed inte sagt att det är fel att öka kontroll och uppföljning av utbetalda statsbidrag samt för att se över vilka personer som exempelvis anställs på fritidsgårdar som bedrivs i olika studieförbunds regi.

Riksrevisionens råd är inte att minska statsbidragen till studieförbunden som författarna till nämnd insändare vill utan det viktiga enligt riksrevisionen är att det skall finnas bättre och tydligare underlag hur dessa statsbidrag exempelvis utbetalas i form av kostnadsersättningar till cirkelledare.

Det är en farlig väg att gå om våra förtroendevalda politiker väljer att minska möjligheterna för medborgare att kunna nyttja den folkbildning som studieförbunden ger.

Studieförbunden ger medborgare möjlighet till att öka sin kunskap om exempelvis demokrati och jämlikhet. Att olika studieförbund finns är utifrån mitt sätt att se det en bra möjlighet att medborgare får en chans att utbilda sig och få insikt hur ett demokratiskt samhälle fungerar.

Orolig och bedrövad