Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Med mindre pressade scheman skapar vi dagen alla väntar på

Vakna. Säga god morgon till undersköterskan Nadja och prata om hur natten varit.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

Bild: Pontus Lundahl/TT
Bild: Pontus Lundahl/TT

Gå på toaletten. Duscha. Äta frukost. Få medicin i tid. Dricka ett glas nyponsoppa. Gå till allrummet. Gå på toaletten igen. Ta en promenad på gården. Få hjälp att äta lunch. Prata om livet. Få medicin. Somna gott.

Det här skulle kunna vara en vanlig dag för den som bor på ett äldreboende i Halmstad, Laholm eller Hylte. Men med pressade scheman och för lite personal blir den här dagen aldrig av. När tiden inte räcker till får såväl personalens arbetsmiljö som kvaliteten i äldreomsorgen stryka på foten. Så ska det inte vara!

Personalen inom äldreomsorgen ska ha en bra lön, god arbetsmiljö och schyssta villkor. Det är det som får dem att söka sig till äldreomsorgen och det är också så de stannar kvar. Det är så vi frigör tid som ökar både arbetsmiljö för personalen och kvaliteten för de äldre.

Därför kräver Kommunal:

• Ökade resurser – underbemanningen kan bara lösas med fler kollegor.

• Bättre arbetsmiljö – hållbara scheman är nyckeln till att fler ska kunna och vilja jobba heltid.

• Rätt utbildad personal – anställ rätt kompetens och inför kontinuerlig yrkesutveckling på jobbet.

• Bort med tidtagaruret – med mindre detaljstyrning kan personalen använda hela sin yrkesskicklighet.

Men vad är det egentligen som krävs för att vi ska nå dit? Jo, vi behöver modiga och handlingskraftiga politiker och arbetsgivare med höjda ambitioner. Är du en av dem? Ta då våra krav på allvar så lovar vi att den där dagen som alla på äldreboendet väntar på blir verklighet.

Tobias Baudin, förbundsordförande Kommunal

Carina Thållén, avdelningsordförande Kommunal Sydväst