Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Med Ebbas kärnkraft får hennes barnbarn städa efter henne

Ebba Busch hade kunnat dammsuga vilken dag som helst under andra veckans ”isdygn” i februari. Det hade inte påverkat Sveriges möjlighet till elexport. Sverige exporterade nämligen mer el än vad som importerades, enligt Svenska Kraftnät. Veckan var den kallaste sedan år 2012.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

Någon elbrist eller elkris var det definitivt inte i Sverige.

Värre var det i Finland. Där fick man importera var fjärde kWh från sina grannar Sverige och Ryssland.

Finland har satsat på en riskfylld energipolitik och som ett av få EU-länder valt att satsa på ny kärnkraft.

Sveriges har valt en annan väg som i det tysta varit väldigt framgångsrik. Elproduktionen från bio-kraftvärme och vindkraft har ökat samtidigt som elanvändningen minskat med 10-15 TWh samtidigt som sex kärnkraftverk fasats ur systemet.

Varför städa med smutsig kärnkraft som generationer efter oss får ta hand om? Det måste då vara bättre att göra rent här och nu med hjälp av förnybar el. Bild: FREDRIK SANDBERG / TT
Varför städa med smutsig kärnkraft som generationer efter oss får ta hand om? Det måste då vara bättre att göra rent här och nu med hjälp av förnybar el. Bild: FREDRIK SANDBERG / TT

Resultatet är att Sverige är det land som exporterar mest el i Europa räknat per capita. 25 TWh el blev det förra året och det hade kunnat vara 5-10 TWh mer om stamnätet inte varit en flaskhals.

Finland däremot importerar alla timmar i veckan, oberoende av väder, även sommartid.

Vägen framåt för Sverige är inte ny kärnkraft utan via mer förnybar el och vätgas producerad av vindkraft. Vätgasen kan sedan användas efter behov för stationär elproduktion vintertid.

Elbatterier i bilar och laddstationer kommer att bidra med att jämna ut effektbehovet över dygn men även veckor.

Det finns en fortsatt stor potential för vardagsrationaliseringar i form av eleffektivisering. Används bästa teknik i hus och industrier vid om- och nybyggnationer kan elanvändningen kapas väsentligt. Varje år minskar den med 2-3 TWh samtidigt som 1-2 TWh kommer till i ny användning.

Strategin med förnybar el, energieffektivisering och vätgas är långt mycket billigare och mindre riskfylld än ny kärnkraft.

Kärnkraft lämnar efter sig ett radioaktivt avfall som måste tas om hand i 100.000 år. Varför ska Ebbas framtida generationer städa efter henne? När man kan göra rent här och nu med hjälp av sol- och vindel. Blåser det bra blir det dessutom helt gratis.

Staffan Bengtsson