Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

SD presenterar inga reflektioner kring hur personalbristen inom sjukvården ska lösas, menar skribenten i en replik. Bild: Claudio Bresciani/TT
SD presenterar inga reflektioner kring hur personalbristen inom sjukvården ska lösas, menar skribenten i en replik. Bild: Claudio Bresciani/TT

Med den politiken skulle vi stå inför en katastrof

Man säger inte med ett ord hur personalbristen ska lösas om vi samtidigt inte ska ta emot och utbilda tillräckligt med arbetskraft från andra länder.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

Replik. Apropå debattartikeln ”Medarbetarna det viktigaste vi har”, 20/6.

Skrattar högt när jag läser SD:s Stina Isakssons text om hur vården ska utformas. Hur kan man skriva så mycket text utan att reflektera över vårdens största problem? Jag tänker naturligtvis på personalbehovet. I Sverige kommer det att under de närmaste åren behövas flera hundra tusen nya anställda. Detta ska ske i konkurrens med behoven inom industri och annan produktion.

Det går inte ihop med den politik som Isaksson och hennes parti står för.

Jag har själv sedan drygt ett år på grund av handikappande sjukdom tvingats belasta sjukvården i stor omfattning. Och jag kan konstatera att utan invandrare och pensionerade tidigare anställda skulle det bli fullständigt kaos och massor av medborgare skulle bli utan behövlig vård. Visst, jag har mött många sköterskor och vårdbiträden som inte pratar så bra svenska, men med engelska har vi kunnat kommunicera bra.

Det är skrämmande att läsa Isakssons och SD:s drapa om framtida sjukvård. Man säger inte med ett ord hur personalbristen ska lösas om vi samtidigt inte ska ta emot och utbilda tillräckligt med arbetskraft från andra länder. Tror de att vi vuxna svenskar är så okunniga att vi inte ser att deras matematik och syn på människor är en katastrof för den svenska vården?

Sverige behöver all arbetskraft vi kan få hit från andra länder. Och behöver de utbildas är det en låg och nödvändig kostnad. Skulle vi tillämpa SD:s politik på arbetskraft från andra länder står vi inför en katastrof!

Hans-Olof Nilsson