Mycket skräp lämnas på stranden i Tylösand.
Mycket skräp lämnas på stranden i Tylösand. Bild: Jari Valitalo

Massor av skräp på stranden i Tylösand

Som jag förstår det så städas stranden varje morgon men det behövs helt klart många fler åtgärder.

ANNONS
|

Nyligen hemkomna från en vecka i Samos, Grekland - där vattnet är kristallklart och stränderna rena och fina till Tylösand strand, Halmstad, rankad som en av Sveriges finaste stränder.

I sökandet efter lä när det blåste kallt, fångades ögat av den ena nedskräpningen efter den andra; flaskor av alla dess slag, burkar, plastförpackningar, till och med tomma vinboxar och allt låg strax utanför det lyxiga hotellet vid Tylösand.

Först blev jag förvånad och konfunderad. Har det varit fest på stranden eller något större evenemang? Sedan blev jag ledsen när jag insåg att det förmodligen var enskilda individers ignorans och vårdslöshet.

ANNONS

Sist men inte minst blev jag förbannad. Hur är detta ens möjligt? Trodde att vi kommit längre än så i Sverige, Gretas Thunbergs hemland. Enligt en säkerhetsvakt på hotellet är detta vardag och återkommande år efter år.

Som jag förstår det så städas stranden varje morgon men det behövs helt klart många fler åtgärder, som till exempel att sätta upp skyltar där man påminner om att nedskräpning faktiskt är ett brott och att man blir bötfälld.

Finns det resurser så vore det en bra idé med strandvakter som även kan uppmana folk att hålla rent. Men det sorgliga är att så fort det blåser kan plast och annat hamna i havet också.

Det krävs mycket mer en några skyltar men det kan vara en bra början. Folk behöver inse att det handlar om respekt för naturen, djuren och våra medmänniskor. Detta behövs tas upp i skolan, hemmet och kanske även genom stora upplysningskampanjer som till exempel när ”The non smoking generation” på ett effektivt sätt fick folk att sluta röka och myndigheter att införa varningsetiketter på cigarettpaketen. I Italien kan den som fimpar på marken få böta upp till 2 800 kronor eller 1 400 kronor för tuggummi eller annat mindre skräp.

ANNONS

Kanske är det något som borde införas i Sverige för att folk ska ta nedskräpning på allvar och börja ta ansvar.

Carita Boronska och Robert Rotarski

ANNONS