Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Pensionsreformen innebär att garantipensionen höjs med upp till 1 000 kronor. Bild: Henrik Montgomery/TT
Pensionsreformen innebär att garantipensionen höjs med upp till 1 000 kronor. Bild: Henrik Montgomery/TT

Man ska kunna leva på sin pension

Den här pensionshöjningen avgjordes med en enda rösts marginal i riksdagen.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

Den 18 och 19 augusti fick en miljon pensionärer höjda pensioner med upp till 1 000 kronor mer i månaden. Det är resultatet av socialdemokratisk politik när den är som allra bäst. För oss är det en självklarhet att man ska kunna leva på sin pension och ha rätt till en ålderdom i trygghet. Det är en fråga om respekt för en hel generation av tidigare välfärdsbyggare.

Pensionsreformen innebär att garantipensionen höjs med upp till 1 000 kronor för alla som i dag har garantipension och har bott i Sverige i minst 40 år. Därutöver höjs bostadstillägget. Totalt handlar det om en miljon pensionärer som, i och med detta, får en välbehövlig förstärkt ekonomi. Detta valde de högerkonservativa partierna att säga nej till när reformen lades fram i riksdagen tidigare i år.

För Hallands del handlar det om nästan 36 000 pensionärer som i genomsnitt får 628 kronor mer i plånboken. Det är, med andra ord, en helt nödvändig reform för att stärka ekonomin för pensionärer med låga inkomster. Det handlar till exempel om lågavlönade kvinnor som slitit ett helt arbetsliv, ofta dubbelarbetat och som ändå får en alldeles för låg pension som knappt går att leva på. En reform som är extra viktig när vi nu går mot tuffare tider rent ekonomiskt med bland annat ökade mat-, el- och bränslepriser.

Den här pensionshöjningen avgjordes med en enda rösts marginal i riksdagen. In i det sista försökte de högerkonservativa partierna att stoppa förslaget. Sveriges pensionärer förtjänar bra pensioner som det går att leva på. Det här är ytterligare ett steg i rätt riktning och vi socialdemokrater kommer att fortsätta kampen för högre pensioner.

Tobias Baudin (S)

partisekreterare

Aida Birinxhiku (S)

riksdagskandidat Halland