Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Man kan knuffa en asteroid – men inte ordna med fiskars passage

Märkligt förresten att man inte kan lösa problemet med fiskars passage förbi vattenkraftverken när man tror sig kunna knuffa en asteroid som eventuellt kan hota jorden ur sitt läge. Hoppas att man knuffar åt rätt håll!

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

Apropå oron över planerna på vindkraftverk till havs. Ja visst kan det råda delade meningar om estetiken i att ha vindkraftverk i blickfånget i stället för en obruten horisont, men det eventuella obehaget drabbar ju mest de privilegierade personerna som har råd att bo vid kusten. Märkligt är att förr var det de uslaste och fattigaste människorna som var förvisade till områdena närmast havet. Som det kan bli!

Viktigt är ju dock att man placerar verken så att de inte stör flora och fauna, men varför måste man alltid förutsätta att det blir störningar för havsinnevånarna? Tvärtom kan jag tänka mig att finurligt utformade fundament kan bli en utmärkt lek- och yngelplats där man är fredade från fiske.

Jag frågade en jägare i ett vindkraftstätt område om djurlivet hade påverkats av dessa. Nä, sa han, dom är ju födda här så dom är vana. Samverkan mellan sol, vind och vatten är ju den för närvarande säkraste metoden för elproduktion.

Märkligt förresten att man inte kan lösa problemet med fungerande lax/ål/nejonögon och andra fiskars passage förbi vattenkraftverken när man tror sig kunna knuffa en asteroid som eventuellt kan hota jorden ur sitt läge. Hoppas att man knuffar åt rätt håll!

Så länge det finns mänskliga faktorer att räkna med är kärnkraften inte säker. Tekniken kan också fallera som i fallen där hyperteknologiska flygplan plötsligt blir manöverodugliga. Det inträffar inte ofta men risken finns. Vill nog gärna invänta fusionskraftverken. Naturligtvis kan det ske olyckor även med andra energikällor, men konsekvenserna blir inte så förödande. Men om man måste bygga kärnkraftverk så tycker jag att ett lämpligt läge borde vara vid Tjuvahålan. Då har man ju både elen och den fria horisonten kvar!?

The Observer