Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Man kan inte veta hur miljöfarligt det är på lång sikt

Replik

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

Apropå artikeln ”Expert ser ingen risk med utsläpp från fabrik”, HP 2/8

Det är ju en del diskussioner om bilarnas miljö­verksamhet på stranden i Mellby, bland annat av Mattias Karlsson, politisk redaktör på Hallandsposten.

Så i fredagens Hallandspost läser man om tester tagna vid bilfabrikens utsläpp och kommer då fram till den bedömningen att hälsobaserade långtidsriktvärden inte överskrivs.

Hur vet man det, under vilken tid har proverna tagits? Korttidspåverkan har det inte någon betydelse, hur ska till exempel en i dag tvååring förklara för försäkringsbolag eller försäkringskassan att hen när hen blir 18 år har varit på en förskola i omedelbar närhet till miljöfarlig verksamhet? Det köper de inte.

Det som stör mig mest är att man vet inget om utsläppen, så jag undrar hur kan Laholms kommun gå med på svaret ”och att därför inte verkar finnas någon medicinskrisk risk”.

I min värld, som i mångaår sysslat med sanering av miljöfarliga verksamheter med skilda typer av verksamhet, så är det antingen farligt eller så är det inte.

Kommunen borde alltså ta fasta på att provföretagen inte är säkra och skyddar sig med orden ”verkar inte”. Och därför flytta förskolan.

Bengt-Arne Bursöheim