Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni. Bild: Henrik Montgomery/TT
Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni. Bild: Henrik Montgomery/TT

Man kan ana en begynnande och mer verklighetsförankrad syn

Liberalerna med 3,3 procent väljarstöd (SVT/Novus februari 2021) och dess partiråd har enats om att sikta mot en högerregering efter nästa val.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

Viss argumentation mot allt samarbete med SD (17,9 procent väljarstöd) har näst intill religiös framtoning med häpnadsväckande generaliseringar, några exempel:

- Det är otänkbart eftersom det är en fundamental skillnad på hur man ser på samhället.

- Som liberal skulle det vara att gå över gränsen och till och med att ge upp sin ideologiska själ.

- En liberal gör inte skillnad på individer, alla är lika mycket värda.

- En sverigedemokrat gör däremot skillnad på folk och folk, om det så handlar om etnicitet, kulturell tillhörighet eller vilken nationalitet man har som individ.

Alla har naturligtvis sin fulla rätt att framhålla sin tro och sina åsikter som ett rättesnöre, men uppenbarligen har det tilltalat allt färre väljare. Att som folkvald, oavsett politiskt parti, ha inställningen att inte kunna samarbeta med vissa andra folkvalda ens i sakfrågor där man har samma åsikter är dock anmärkningsvärd. Det måste följaktligen innebära att dessa inte är lika mycket värda beroende på partitillhörighet.

Man kan ana en begynnande och mer verklighetsförankrad syn hos partiledaren i ett citat 25/3 i HP - ”Det har visat sig att det inte går att isolera två ytterkantspartier när de har 30 procent av mandaten i riksdagen”.

Verklighetsförankrad